A+ A A-

Okrugli sto "U susret mubarek danima hadža": Hadž je na izvjestan način oblikovao ličnost Bošnjaka

  • 0101

„U susret mubarek danima hadža“ naziv je okruglog stola koji održan  danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić istakao je kako je cilj ovog današnjeg programa sačuvati svijest o hadžu, kao petom temelju islama, s obzirom da ove, kao i prethodne godine, nije bilo organizovanog odlaska na hadž zbog okolnosti prouzrokovanih pandemijom koronavirusa.

- Planirano je da ove tribine budu održane i u drugim mjestima, tako da će se o ovim temama govoriti i van Sarajeva. Danas na Dan Arefata ćemo posvetiti pažnju i govoriti, a javnost putem medija upoznati, s obredima hadža, bajrama, propisima i običajima koji se vezuju za mubarek mjesec zu-l-hidže a koji imaju svoje posebno mjesto u islamu - kazao je Sadžid-ef. Ramić.

Na kraju je dodao da žele javnosti predstaviti propise hadža, kurbana i Bajrama i tako osnažiti vjernike u trenucima kada zbog pandemije nisu u mogućnosti pristupiti svetom tlu Mekke i Medine.

Tokom ovog skupa govorilo se o hadžu u vjerskom životu muslimana i njegovom kulturno-civilizacijskom uticaju, o iskustvima organizacije hadža, ali i ličnim doživljajima hadžija.

Prisutnima su se obratili rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić, prof. dr. Ismet-ef. Bušatlić, Salih Smajlović, prof. dr. Mustafa Hasani, Nezim-ef. Halilović, te direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović.

Prof. dr. Ismet-ef. Bušatlić kazao je kako je hadž davno došao u povijest Bosne i Bošnjaka i oni su s hadžom dobili puno, od snova da se ode na hadž do njihove realizacije a to je prilično dug životni put.

- Hadž je ostavio dubok trag u životu Bošnjaka i Bošnjakinja u našoj povijesti i našoj kulturi, poeziji, književnosti, likovnoj umjetnosti, muzici. Imamo naše ljude koji će otići na hadž pa će spjevati pjesmu o Bejtullahu, koji će svoj put o hadžu opisati u putopisu, kao i onih koji će oslikati svoj doživljaj hadža. Hadž je na izvjestan način oblikovao ličnost Bošnjaka i Bošnjakinja, našu kulturu i povijest i ostao prepoznatljiv sve do danas - kazao je prof. dr. Ismet-ef. Bušatlić.

Okrugli sto „U susret mubarek danima hadža“, realizovali su Ured za hadž i umru u saradnji sa Upravom za vjerske poslove i Media centrom Islamske zajednice.

Na Radiju i Televiziji BIR uoči Bajrama, odnosno 19. jula, bit će emitirani i posebni programi koji će tretirati teme obreda hadža.

(B.S/Preporod.info)