A+ A A-

Džuma-namaz u Potočarima predvodio zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković

16 07 2021 02 dzuma potocari

Džuma-namaz na musalli Šehitluka Genocida u Potočarima danas je predvodio i hutbu kazivao zamjenik Reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković. U hutbi je prof. dr. Ljevaković istakao da se nalazimo u danima obilježavanja godišnjice Genocida u Srebrenici i obilježavanja zločina u Prijedoru i dolini Sane.

- Ove godišnjice i kolektivne dženaze koje se tada obave, kao i obilježavanje stradanja naših sunarodnjaka u drugim mjestima, osim što su naš dug prema šehidima i njihovim porodicama, one su i naš zavjet da šehide i žrtve zločinačkih poduhvata nećemo prepustiti zaboravu zarad bilo kakvih dunjalučkih interesa. Naše zaboravljanje zločina, posebno zločina Genocida u Srebrenici, može trasirati put njegovom ponavljanju - poručio je zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković, te je podsjetio da se nalazimo u prvih deset odabranih dana mjeseca zul-hidžeta u kojima je preporučeno činjenje što više ibadeta i dobrih djela.

Džuma-namazu su prisustvovali glavni imam, predsjednik i mutevelije Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Džuma-namaz na musalli Šehitluka Genocida u Potočarima obavlja se već petu godinu, od mjeseca marta do mjeseca septembra, a ako vremenski uslovi dozvoljavaju i duže, najčešće do kraja oktobra. O protokolu obavljanja džuma-namaza brinu Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica. Džuma-namaz predvode članovi Vijeća muftija, članovi Rijaseta, dekani naših fakulteta, direktori medresa, muderrisi, glavni imami i imami, a hiljade džematlija prisustvuju ovom ibadetu, te za njih bude organiziran obilazak Memorijalnog centra.

(Preporod.info)