A+ A A-

Vlasenica: Klanjana kolektivna dženaza za šest žrtava srpskih zločina

  • 0101

U Vlasenici je danas klanjana 17. kolektivna dženaza za bošnjačke žrtve velikosrpskog zločina ubijene u u proljeće 1992. godine, a svoj smiraj na Šehidskom mezarju Rakita našli su Hasib Malčinović, Avdo Kuljančić, Seida Ahmetović, Kada Saračević, Mehmed Sitarević i Avdo Hodžić.

Dženaza i ukop trebali su biti obavljeni krajem aprila ove godine, ali je izostala institucionalna i ljudska podrška od općinskih vlasti za njeno održavanje, te je Organizacioni odbor, uz pristanak porodica šehida i podršku Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vlasenica odlučio da se dženaza održi čim se za to steknu uslovi.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, koji je ovom prilikom kazao da je poražavajuće što i nakon skoro trideset godina ne dolazi do promjene stava prema žrtvama.

- MI i dalje imamo veličanje ratnih zločinaca, negiranje zločina, provokacije, pritisak na žrtve da odustanu od traženja pravde. Ne dolazi do promjene u svijesti onih koji su to počinili ali i onih koji su na bilo koji način podržavali zločine a danas šute, šute i na veličanje zločinaca. To je veliko razočarenje i smatram da se država koja je počinila Genocid, narod koji je to organizirao i zajednica koja je to na neki način odobravala i prešućivala nije se ni na koji način promijenila. To je poražavajuće - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Predsjednik Organizacionog odbora 17. kolektivne dženaze Zajim Mahmutović, ukazujući na značaj kolektivnog pamćenja, istakao je kako svaka kolektivna dženaza podsjeća na stravične zločine počinjene nad Bošnjacima i ne dozvoljava zaboravu da prekrije sjećanje na pretpljeno zlo.

- Ovo je još jedan momenat za sjećanje na progon Bošnjaka i zločine koje su pretrpjeli samo zbog toga što su bili druge vjere i drugačije mislili - kazao je Mahmutović.

Podsjetio je da je do sada ekshumirano oko 1.500 posmrtnih ostataka ubijenih Vlaseničana, a još se traga za njih 1.000.

Današnjoj dženazi su prisustvovale porodice žrtava, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je predvodio podne namaz, zatim potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić i drugi zvaničnici Islamske zajednice i brojne džematlije.

(Preporod.info)