A+ A A-

Aktivnosti Uprave za vanjske poslove i dijasporu u povodu obilježavanja 19. juna Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu u Foči

  • 0101

Uprava za vanjske poslove i dijasporu i ove godine je pružila podršku Udruženju žena „Foča 92-95“ prilikom obilježavanja 19. juna Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu kojeg ovo udruženje obilježava u Foči ispred sportske dvorane Partizan koja je bila logor za silovanje Bošnjakinja 1992. godine. Od kada je Generalna skupština UN-a 2015. godine rezolucijom 62/293 proglasila 19. juni za međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu UN i države članice odlučile su obilježavati ovaj datum kako bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelim seksualnog nasilja širom svijeta i prepoznala posvećenost svih onih koji su posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu predstavlja priliku za osvrt na stanje u BiH  u rješavanju nasljeđa seksualnog nasilja počinjenog tokom rata devedesetih, te kakav je odgovor UN-a u BiH i šta još treba učiniti kako bi se osigurala pravda i reparacije za muškarce i žene koji su preživjeli ovaj užasni zločin.

„Pored materijalne, zdravstvene i socijalne zaštite preživjelima je potrebna i emocionalna podrška te socijalna podrška koja se odnosi na druženje. Vaš dolazak danas ovdje i podrška koju pružate je neprocjenjiva, te pokazuje da nismo zaboravili i nećemo zaboraviti strašne zločine nad Bošnjakinjama. Ipak, ova podrška mora biti masovnija i jača. Kao društvo i narod moramo se konstruktivno suočiti sa prošlošću i kritički promišljati vlastitu historiju. Skrivanje istine i ostavljanje otvorenih rana neće pomoći ni nama, a ni budućim generacijama. Stručnjaci koji se bave istraživanjima sa potomcima osoba koje su preživje traume ratnog silovanja potvrđuju da postoji prenos traume na drugu generaciju, tiha patnja se nastavlja, neprerađena trauma se prenosi na potomke što stručnjaci nazivaju transgeneracijskim prenosom traume.,“ istakla je Medina Mehmedović Mulalić, voditeljica odjela za saradnju sa nevladinim organizacijama i državnim institucijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu koja se tom prilogom ispred Rijaseta Islamske zajednice obratila skupu.

Uprava za vanjske poslove i dijasporu je u saradnji sa Uredom za društvenu brigu organizirala odlazak jednog autobusa učesnika na ovaj skup. Svoju podršku odlaskom u Foču u organizaciji Rijaseta tog dana pružili su: Mreža mladih Sarajevskog muftijstva, žene Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, predstavnice Centra za edukaciju i istraživanje Nahla i predstavnice Udruženja „Svitanje“ iz Sarajeva.

Podršku obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu dalo je i Muftijstvo tuzlansko, Mreža mladih MIZ Kalesija, te bošnjačka udruženja Korak, Prosvjetitelj, Selsebil, OKC, Oaza, Sumejja Kalesija, Nur i drugi, čiji članovi su jučer također bili u Foči."