Promo banner

A+ A A-

Obraćanje Reisul-uleme na Savjetovanju muftija i članova Rijaseta IZ-e u BiH

22 06 2021 01 reis obracanje

Poštovani zamjeniče Reisul-uleme,

uvaženi muftije,

cijenjeni članovi Rijaseta, 

uvaženi profesori,

dragi gosti i prijatelji, es-selamu alejkum.

Dozvolite mi da nas, na početku ovoga našeg važnog susreta, podsjetim  na izjavu plemenitog Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., koji je rekao: Uzvišeni Allah voli, kada neko od vas obavlja neki posao, da ga dovede do perfekcije.

Također, danas mi se čini važnom i podsticajnom izjava jednoga modernog evropskog mislioca, koji je rekao: „Ništa važno ne možete napraviti bez čovjeka, i ništa važno što napravite ne možete sačuvati bez institucije.“

Ove dvije izjave možemo sublimirati kao credo našega djelovanja i misije Islamske zajednice, čiji emanet vođenja smo preuzeli i koji su nam naši vjernici povjerili. Perfekcija i posvećenost u poslu i obavezama koje su stalno pred nama i čuvanje i dijelova i cjeline naše Zajednice od unutrašnjeg i vanjskog urušavanja više su nego jasni i veliki naši imperativi. Naša svijest o njima morala bi biti stalna vodilja u današnjem svijetu u kojem dominiraju uskogrudnost i egoizam i u kojem su institucije izložene svakovrsnim nasrtajima i napadima.

Povijest nam kazuje da organizirano i u instituciju uokvireno i omeđeno pregnuće ne može ništa zamijeniti. Takav rad daje najbolje rezultate. No, za njegov uspjeh su ponajviše važni pojedinci, od čije motiviranosti, predanosti i entuzijazma ovisi uspjeh zajednice. Zato je neophodno poznavati svakog pojedinca, njegove vještine, iskustva i sklonosti, kako bi se iz njegovih kompetencija dobilo najbolje za zajednicu. Onaj narod ili zajednica koji je u stanju organizirati se i djelovati po uzusima sistema i jasne, i formalne i suštinske, organiziranosti, može se nadati lijepoj budućnosti.

Postojanje institucije znači da niko od nas ne počinje od nule, s ledine, nego nastavljamo tamo gdje su stali naši prethodnici. Institucije su one koje čuvaju naše zajedničke društvene vrijednosti, ali i brinu o svojim ljudima.

Danas svaka dobro organizirana institucija u svojoj strukturi ima posebni odjel koji se bavi upravljanjem ljudskim resursima.

Briga i upravljanje ljudskim resursima je, stoga, ključ uspješnog djelovanja i razvoja svake institucije.

Islamska zajednica je o svojim ljudskim resursima upravljala na način i u uvjetima koji su svima dobro poznati. Radilo se kako se znalo i moglo i koliko su uvjeti dozvoljavali. U nastojanju da taj dio našeg ukupnog poslanja unaprijedimo, odlučili smo se da utemeljimo Centar za kadrove i obuku. Želimo time da se na organiziran način brinemo o ovome području naše misije, da se brinemo o našim ljudima u cijelom sistemu Zajednice. Uspostava ovog Centra je na početku i za njegovo uspješno etabliranje i funkciniranje će trebati još vremena.

Centar se, pored evidencije, analitike, planiranja i razvoja kadrova, bavi i njihovom obukom i dodatnim obrazovanjem. Ovo dvodnevno savjetovanje značajno je ne samo za prepoznavanje važnosti samog  Centra, već i zbog činjenice da su se njegovi učesnici – muftije i članovi Rijaseta – koji su ga zapravo svojim odlukama i utemeljili, odlučili da budu prvi koji će učestvovati u njegovom obrazovnom programu. Mi ovim našim okupljanjem i spremnošću da pratimo nekoliko važnih tema iz oblasti rukovođenja pokazujemo svim uposlenicima i službenicima u Zajednici da je proces stalnog učenja i usvajanja novih tehnika potrebnih za bolje i kvalitetnije obavljanje preuzetih obaveza naša zadaća i naše opredjeljenje. Uloga nas, koji rukovodimo Zajednicom, od džemata, preko ustanova do viših organa, jeste to da gradimo njenu strukturu i nastojimo shvatiti važnost akumuliranja iskustava i znanja u građenju institucije Islamske zajednice. Mi oko toga ne bismo trebali imati dvojbe, niti oklijevanja.

Čestitam organizatoru i zahvaljujem se vama što ste se odazvali na poziv da učestvujete u radu ovoga savjetovanja, koje proglašavam otvorenim.

Želim vam uspješan, hairli i plodotvoran rad.