Promo banner

A+ A A-

Manifestacija "Dani Hasana Kaimije": Nagrade Salih-ef. Smajloviću i Hadžemu Hajdareviću

  • 0101

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije, u petak, 11. jula 2021. godine u Zvorniku je uručena Salih-ef. Smajloviću, a Plaketa Hasan Kaimija za najbolje književno djelo književniku Hadžemu Hajdareviću.


Navršilo se trideset godina otkako su održani prvi Dani Hasana Kaimije u Zvorniku 1991. godine. Činjenica da se ove godine održava osamnaesta a ne trideseta manifestacija, svjedoči i o teškim historijskim okolnostima u kojima se ovom manifestacijom njeguju kultura i duhovnost Bošnjaka Zvornika i Podrinja.

Centralnoj svečanosti Dana Hasana Kaimije 2021. prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, glavni imam MIZ Zvornik Haris-ef. Mustajbašić, potpredsjednik Manifestacije Mustafa-ef. Muharemović, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, predstavnici grada Zvornika Dragana Milošević, šefica kabineta gradonačelnika i Mensur Selimović, predsjednik Skupštine Grada Zvornika, gosti iz Sarajeva, Tuzle, Zvornika… 

Povelju Hasan Kaimija za životno djelo Salih-ef. Smajloviću uručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, koji je istakao kako je Salih-ef. dobar i skroman insan, te da je uvijek moguće otkriti njegove nove ljudske vrline. Današnji dobitnici Povelje i Plakete Salih-ef. Smajlović i Hadžem Hajdarević, dostojni su da ih ova priznanja i nagrade povezuju s našim velikanom Hasanom Kaimijom, kazao je ovom prilikom muftija Fazlović, te je naglasio da je ova podrinjska manifestacija već dugo vremena jedna od najznačajnijih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice. Izrazio je riječi zahvalnosti reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, koji je u proteklom vremenu snažno doprinosio razvijanju manifestacije.

“Valja nam čuvati naše duhovno i kulturno naslijeđe, a mislim da je ovo jedna eminentna manifestacija kojom se to postiže. Trudićemo se, ako Bog da, da je dodatno razvijamo. Ona će zauzeti još značajnije mjesto među Bošnjacima i biti lijep poziv na zajednički život, susretanje, razumijevanje svih ljudi koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine”, poručio je muftija Fazlović. Izrazio je zahvalnost svima onima koji su uključeni u njenu pripremu i realizaciju. Među njima se posebno ističe Mustafa-ef. Muharemović, koji već tri decenije prati ovu manifestaciju i koji je dao neizmjeran doprinos njezinom ustanovljenju i organizaciji. Značajna je uloga MIZ Zvornik, glavnog imama, imama i džematlija ovog medžlisa, ali i svih članova Organizacionog odbora.

Muftija Fazlović je istakao zapažen doprinos koji manifestaciji već godinama daje prof. Hadžem Hajdarević, a naglašena je i važna uloga žirija, posebno prof. dr. Mirsada Kunića. 

Prof. Hadžemu Hajdareviću, ovogodišnjem dobitniku Plakete Hasan Kaimija za književno djelo za zbirku rubaija Arabeske od vode, priznanje je uručio potpredsjednik Ramiz Salkić, koji je kazao da ova manifestacija pronosi ideju zajedništva, promoviše Zvornik i ideju da svi zajedno ovdje možemo živjeti, kao što je to bilo kroz vijekove u našoj domovini.

“Pozivam sve krovne bošnjačke organizacije da pojačaju svoje djelovanje na ovom prostoru, jer je to garancija našeg opstanka ovdje i opstanka države Bosne i Hercegovine”, rekao je potpredsjednik Salkić.

Žiri za izbor najboljeg djela objavljenog u protekle tri godine iz oblasti književnosti činili su: predsjednik dr. Mirsad Kunić i članovi dr. Elvir Musić i prof. Emina Hatunić. 

Na ovoj svečanost uručene su i nagrade najuspješnijima na literarnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola. Prije početka svečanosti, džuma-namaz u Riječanskoj džamiji u Zvorniku predvodio je i hutbu održao rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić.}

Ovogodišnja manifestacija je usljed epidemioloških mjera sadržajno reducirana ali i pored toga bit će obilježena 150. godišnjice vakufname Podrinjske medrese u Zvorniku, održana tribina na temu Alhamijado pismenost u kulturi Bošnjaka koja referiše na tri jubileja vezana za imena velikana bošnjačke i bosanske kulture i duhovnosti: Muhameda Hevaia Uskufija, šejh Abdulvehaba Ilhamije i reisa Džemaludin-ef. Čauševića. U subotu, 12. juna će biti upriličen zijaret Kaimijinom turbetu na Kula Gradu i zikr u džamiji Kula Grad, a u nedjelju 13. juna u 18:00 u sali MIZ u Zvorniku biće održana promocija knjige dr. Mubine Moker ”Šejh Hasan Kaimija – sin vremena’.

Dobitnici Povelje Hasan Kaimija za životno djelo, od 2005. godine do danas, su: Nijaz Alispahić, hfz. Abdulah-ef. Budimlija, posthumno Hifzija-ef. Suljkić, Muhamed Filipović, Muhamed Huković, Ismet Smajlović, Omer Nakičević, Lamija Hadžiosmanović, hadži hafiz Ismet-ef. Spahić, posthumno šejh Mehmed-ef. Hafizović, Muharem-ef. Omerdić, Meliha Terzić, Enes Pelidija, Muharem-ef. Hasanbegović i Salih Brkić.

Za najbolju objavljenu knjigu do sada su Plakete dobili: Husein Hasković, rahmetli Nedžad Ibrišimović, rahmetli Isnam Taljić, Džemaludin Latić, Vedad Spahić, Enes Karić, Ćazim Hadžimejlić, Adnan Jahić, Zlatko Topčić, Aida Abadžić-Hodžić, Samedin Kadić, Adib Đozić, Refik Ličina, Halid Bulić, Damir Ovčina i Sanjin Kodrić.