Logo

Delegacija Generalne direkcije vakufa Turske u obilasku vakufskih objekata u izgradnju

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0000

Finalni radovi na uređenju enterijera Vakufsko poslovno-administrativnog centra "Medresa" u Fojnici su pri kraju i uskoro se očekuje njegovo zvanično otvorenje.

- Zbog pandemije korona virusa, prošle godine nismo bili u prilici organizirati manifestaciju "Dani vakufa". Ukoliko to uslovi dozvole, ova manifestacija bit će održana u septembru ili oktobru ove godine, kada ćemo upriličiti i zvanično otvaranje nekoliko završenih objekata. Medresa u Fojnici jedan je od njih - izjavio je za Preporod.info Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini hfz. dr. Senaid Zajimović.

On je jučer bio u delegaciji koja je posjetila gradilište ovog objekta, a koju su činili predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i njen direktor Burhan Ersoy. Dočekali su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Fojnica, predsjednik Azem Huseinbašić i glavni imam Edin ef. Rojo, te općinski načelnik Sabahudin Klisura. Također, bio je prisutan i predsjednik Građevinskog odbora Ramiz Meša.

Delegacija je jučer posjetila i Šerenu (Sulejmaniju) džamiju u Travniku, gdje su obišli objekat i anlizirali kvalitet izvedenih radova dvije godine nakon njenog svečanog otvorenja. Razgovaralo se ovom prilikom i o pokretanju nekih novih projekata, koji bi doprinijeli jačanju infrastrukture Islamske zajednice i vakufa u cjelini.

Posjeta delegacije Šarenoj džamiji u Travniku

Domaćini posjete su bili muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, te predsjednik i glavni imam MIZ Travnik, dr. Nermin Šušić i dr. Salih-ef- Indžić.

Ove posjete dio su aktivnosti koje se realiziraju od 10. do 13. juna, kada će delegacija Generalne direkcije vakufa Republike Turske obići nekolicinu gradova u Bosni i Hercegovini u kojima su vršene aktivnosti na obnovi skoro 20 objekata.

Delegacija danas boravi u Banja Luci gdje im je domaćin bio muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović i gdje su razgovarali o projektima obnove Arnaudija džamije i Sahat kule Ferhat-paše, nakon čega će posjetiti Sanski Most i Mrkonjić Grad, gdje će također obići projekte koje podržava Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.