Logo

Zamjenik reisu-l-uleme: Islam i Islamska zajednica u Bosanskoj Krajini stoje na čvrstim nogama

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

 24 05 2021 01 posjeta krajina

Zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković je u petak i subotu, 21. i 22. maja 2021. godine boravio u dvodnevnoj posjeti Muftijstvu bihaćkom. Svoju posjetu je počeo susretom sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem i njegovim saradnicima. Na ovom sastanku je muftija Kudić predstavio zamjeniku reisu-l-uleme projekte koji su trenutno u toku na prostoru Bihaćkog muftiluka, te ga upoznao sa onim što je do sada realizirano.

Nakon prijema u Muftijstvu bihaćkom zamjenik reisu-l-uleme je predvodio džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Bihaću. Govorio je o važnim događajima koje smo ispratili u proteklim danima; mjesec ramazan, bajram i Dan šehida, te se osvrnuo na važnost kontinuiteta u činjenju dobra.

Nakon džuma-namaza u pratnji aktuelnog muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića, bivšeg muftije Hasan-ef. Makića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bihaća Mensur-ef. Ćehića i imama Gradske džamije mr. Suad-ef. Mahmutovića, zamjenik reisu-l-uleme prof. Ljevaković je obišao novosagrađeni objekat Medžlisa IZ Bihać koji se nalazi uz Gradsku džamiju i koji će u narednom periodu biti stavljen u funkciju i služiti brojnim projektima koje realizira ovaj medžlis.

Pomenuta delegacija se potom uputila prema Kulen Vakufu, mjestu rođenja prvog reisu-l-uleme Mustafe Himli-ef. Hadžiomerovića, koji je rođen 1816 godine. Susreli su se sa imamom ovog džemata Ibrahim-ef. Makićem i džematlijama ovog džemata, te obišli spomen sobu šehidima ovog džemata i spomen česmu pored koje se nalazi tekst menšure uručen prvom reisu-l-ulemi, koji se rodio u ovom mjestu koje danas administrativno pripada MIZ Bihać i Gradu Bihaću.

Drugog dana, zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković je posjetio Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, gdje je sa dekanom prof. dr. Hajrudinom Hodžićem i profesorima ovog fakulteta razgovarao o dosadašnjim projektima, te o vizijama za razvoj fakulteta u budućnosti. Dr. Ljevaković je potvrdio da Islamska zajednica čvsto stoji iza ove visokoškolske ustanove i bezrezervno podržava dekana i njegove saradnike u onome što rade, te će im i u buduće biti na usluzi kada su u pitanju koraci koje će poduzimati u svrhu jačanja kapaciteta ovog fakulteta.

Završna aktivnost posjete zamjenika reisu-l-uleme Muftijstvu bihaćkom bila je hafiska dova hafizi Ilmi Ogrešević u džematu Brekovica, MIZ Bihać. Hafiza Ilma Ogrešević je prva hafiza, žena, na području MIZ Bihać i deveta osoba u ovom medžlisu koja je u posljednjih dvanaest godina naučila Kur'an napamet.

Muhaffiz hafize Ogrešević bio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Zamjenik reisu-l-uleme nije skrivao svoju sreću i radost što se uvjerio da Muftijstvo bihaćko na čelu sa muftijom Kudićem pravi značajne iskorake u dobrom funkcionisanju Islamske zajednice.

- Ova hafiska dova i broj hafiza u Krajini jedan je u nizu pokazatelja da je funkcionisanje Islamske zajednice u Bosanskoj Krajini u istom rangu sa drugim regijama naše domovine i naše dijaspore, a u mnogima je Muftijstvo bihaćko i u prednosti- istakao je Ljevaković.

Prisustvom na hafiskoj dovi i obilaskom prelijepog ambijenta Brekovačke džamije sa pogledom na rijeku Unu i grad Bihać, zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković je okončao svoju dvodnevnu posjetu Muftijstvu bihaćkom. Domaćini su se zahvalili na povjerenju, lijepim riječima i podršci zamenika reisu-l-uleme, te još jednom potvrdili da "Islamska zajednica na ovim prostorima živi, djeluje, razvija se i napreduje, što bez snažne podške Rijaseta Islamske zajednice i reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića i njegovim prvih saradnika ne bi bilo moguće".

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.