Logo

Saopćenje Rijasetovog Ureda za odnose s javnošću

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

rijaset 1

Bošnjački povratnici u istočnoj Bosni su izloženi permanentnim provokacijama i uznemiravanju, što se uz Ramazan u pravilu pojačava. I ove godine smo, nažalost, svjedoci toga. Pred dolazak mjeseca posta, koji kod muslimana uživa naročito poštovanje, Aladža džamija dobila je metak u svoju munaru; ovih dana Foča je „ukrašena“ ogromnim muralom presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću a juče su u Grbavcima kod Zvornika profašistički likovi uznemiravali svoje komšije puštajući pjesmu „Srebrenice ti si nama mila, dabogda se triput ponovila“. Budući da nikada ranije nisu sankcionirani, niti osuđeni od nadležnih entitetskih vlasti, ti mračni elementi osokoljeni su pričom o otcjepljenju koju im pričaju pojedini političari i odmah su se pojavili na sceni – bez srama, ali i bez bojazni da će ih neko pozvati na odgovornost.

Pozivamo nadležne državne organe bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska da se ovom pitanju posvete ozbiljno i da počinioce procesuiraju i primjereno kazne. Pozivamo predsjednicu Republike srpske gospođu Cvijanović da posjeti povratnička mjesta u istočnoj Bosni, da se uvjeri u kakvim uvjetima ti ljudi žive, imaju li kakvih problema i da osudi izgrednike; da javno izjavi da je predsjednica svih građana u tom entitetu i da neće tolerirati uznemiravanje i napade ma s koje strane dolazili.

Pozivamo i sarajevske političare da se pozabave ovim pitanjem, ali i tužiteljstvo da pokrene istrage. Zlo mora biti zaustavljeno.

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.