A+ A A-

Posjeta džematu Aladža džamije u Foči

  • 0101

Početkon narednog mjeseca navršit će se dvije godine od svečanog otvorenja obnovljene Aladža džamije u Foči. Podsjetimo da je obnovljenu Aladža džamiju otvorila majka ubijenog mladića iz Foče, Aziza Kurtović. Danas se u obnovljenoj Aladži, čiji arhitektonski sklad i ljepota osvajaju srca svakog musafira i znatiželjnika,  klanjaju svi namazi, a u toku mjeseca ramazana zajednički iftari i teravije u organizaciji MIZ Foča Aladži vrate njen prepoznatljivi šarm: neizrecivi nur i organsku stopljenost ovog dragulja sa prirodom koju je okružuje .

Tim Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice predvođen direktorom Ismailom efendijom Smajlović posjetio je džematlije Aladža džamije u Foči i prisustvovao zajedničkom iftaru. Domaćini iftara iskazali su dobrodošlicu muftiji goraždanskom Remziji efendiji Pitiću i njegovim saradnicima, te potrpredsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramizu Salkiću i rukovodstvu MIZ Foča. U ugodnoj i otvorenoj atmosferi srdačnog razgovora evocirane su uspomene na historijski dan svečanog otvorenje džamije i  razmijenjena saznanja o aktivnostima na području MIZ Foča.

O posebnom užitku  klanjanja teravih-namaza u obnovljenoj Aladži svjedoče brojni interesantni zapisi u knjizi utisaka koju klanjači i posjetioci džamije ostavljaju neposredno nakon izlaska iz džamije. Doživjeti ramazan u Foči nesvakidašnje je iskustvo, potrebno i poželjno bar jednom u životu svakom ovdašnjem muslimanu.