A+ A A-

5.000 ramazanskih paketa iz Turske za postače u BiH

  • 0101

Oko 5.000 ramazanskih paketa stiglo je iz Turske u Bosnu i Hercegovinu i bit će podijeljeni postačima širom BiH.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već šestu godinu uzastopno putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske obezbjeđuje ramazanske pakete.

Direkcija vakufa Republike Turske je dopremila ramazanske pakete u BiH, a Vakufska direkcija će u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Udruženjem Ilmije, muftijstvima, medžlisima i Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS iz Doboj-Istoka iste distribuirati postačima širom BiH.

Riječ je o 5000 prehrambenih paketa koji po svom sadržaju ukazuju na kvalitet i kvantitet, odnosno koji ukazuju da će korisnici biti zadovoljni.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH potvrdio je da se radi o 5.000 ramazanskih paketa koji su namijenjeni postačima.

"Radi se o paketima koje Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već šestu godinu dobavlja zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske. Inače, oni su Vakufskoj direkciji Islamske zajednice partner u realizaciji brojnih višemilionskih projekata, na čemu smo im mi posebno zahvalni", kazao je Zajimović.

"Generalna direkcija vakufa u kamionima dopremi pakete u centar EMMAUS-Duje u Doboj-Istoku odakle se poslije distribuiraju u sva naša muftijstva. EMMAUS je međunarodna humanitarna organizacija koja zajedno sa Vakufskom direkcijom uvozi ove pakete. Zahvaljujući njima mi uspijevamo distribuirati ove pakete u centre naših muftijstava. Zatim se putem naših džemata distribuiraju džematlijama, odnosno postačima", pojasnio je Zajimović.

Naglasio je da je taj konvoj sa paketima nešto posebno.

"Na taj način se, ne samo unosi radost u porodice, nego se s tim kamionima, konvojima, šalje poruka bratskom narodu u BiH da nije sam. Šalje se poruka solidarnosti i ljubavi prema prijatelju s kojim dijelimo nešto zajedničko. To nas čini sretnim jer ima neko ko misli na nas u svijetu i zbog toga smo posebno zahvalni Generalnoj direkciji", poručio je Zajimović.

Ramazan je kao nijedan drugi mjesec važan za vakufe, jer su vakifi upravo u ovom mjesecu iskazivali svoju religijsku osjetljivost spram pojedinaca kojima je potrebna pomoć, ali i cjelokupne društvene zajednice koja je generalno artikulisala potrebe pojedinaca.

U tom kontekstu vakuf u toku ramazana pokazuje da osim čisto vjerske funkcije ima i drugu koja je neraskidiva i proizilazi iz prve, a to je briga o ljudima.