A+ A A-

Predramazanska hutba muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

09 04 2021 01 hutba tuzla

Tuzla, 9. april 2021. godine / 27. ša'ban 1442. godine po Hidžri

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Njemu Svemilosnom se zahvaljujemo i od Njega Uzvišenog pomoć i oprost tražimo. Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed, a.s., Njegov rob i Njegov Poslanik. On ga je poslao da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji dan.

Molimo Allaha, našeg Gospodara, da nas uvede među one koji se Njemu i Njegovom Poslaniku ramazanskom pokornošću pokoravaju. Mi smo Allahovi robovi i Njemu se vraćamo.

Poštovana braćo i sestre!

Nije nam se teško prisjetiti da smo i prošle godine u ovo vrijeme bili ispunjeni zebnjom i zabrinutošću zbog naglog širenja pandemije i opće prijetnje po zdravlje ljudi, ali smo u ramazan ipak ušli s posebnim optimizmom i otvorili svoje duše za vrijeme neizmjerne Allahove milosti i dobrote. I pored mnogostrukih opterećenja, pokazali smo veliku spremnost da prigrlimo ramazanske časne ibadete koji su nam donijeli dosta olakšanja i sigurnosti.

Na pragu smo novog mubarek-ramazana a kušnja s pandemijom kod nas i širom svijeta još traje. Svjedoci smo da zarazna virusna bolest posljednjih sedmica sve više uzima maha, a istovremeno nas i mnoge druge ljudske slabosti pritiskuju, kao što su svakodnevna međusobna neslaganja i optuživanja, sebičnost i pohlepa, strah i malodušnost. Ako sve ovo imamo na umu, onda je napretek razloga da mjesec ramazan dočekujemo u još većoj radosti i nadi. Radosti zbog duhovne snage i olakšanja koje u mubarek-ramazanu zadobijemo, te nadajući se da ćemo, s Božijom pomoći, iz njega izaći jači i spremniji za nove izazove i poteškoće s kojima se svako od nas neminovno suočava.

Uzvišeni Allah nam u Svojoj Mudroj Knjizi napominje da je ramazan mjesec objave Kur'ana koji je ...putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla... (El-Bekare, 185.). Takav vodič ljudima ovog vremena, ukoliko vjerom i razumom uspiju ukrotiti svoju oholost i ego, može itekako pomoći da nađu sretne puteve i izlaze iz krize morala, nesaradnje i suprotstavljenosti, a da vrate duboko zapreteni, odbačeni osjećaj ljudskosti, zajedništva i razumijevanja.

Ramazan i ibadet posta su uvijek prilika za našu korjenitu promjenu. S postom, kada mu se u ime Boga Jedinog njegov rob potpuno preda, moguće je postići najviši ljudski kvalitet, spremnost da se sustegne od zla i griješenja, od neispravnog, pa čak i više od toga – spremnost da se podredi i žrtvuje vlastito zarad općeg, svoje lično zarad dobra svih. Samo tako će se doseći istinska pobožnost i ključna svrha posta koju u Kur'ani-kerimu, u sljedećem ajetu, otkrivamo:

- O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste ste bili bogobojazni i da biste se grijeha klonili. (El-Bekare, 183.) Ovdje se prisjetimo i riječi Muhammeda, a.s: - Post je štit od Vatre. A to znači od griješenja. I od Božije kazne. Jer naši grijesi su najčešće uzrok velikih kušnji i nevolja u koje zapadamo.

Cijenjena braćo i sestre!

Doista je mnogo razloga da se radujemo susretu s mjesecom posta, namaza, zekata i mnogostrukih dobročinstava, mjesecom Kur'ana i promišljanja, mjesecom duboke iskrenosti i dragocjene strpljivosti. Upravo od nas koji postimo očekuje se mnogo više iskrenosti i strpljivosti. To je, pored namaza i bdjenje uz poruke Kur'ana časnog, jedna od najvećih blagodati ovog blagoslovljenog mjeseca. Potreban nam je sabur koji će u nama izgraditi ustrajnost u ramazanskim plemenitim i čistim vrijednostima, kakve su: učvršćivanje veze sa Gospodarom svjetova; neopoziva promjena u nama samima, uz spremnost da se ne vraćamo svojim predramazanskim lošim postupcima; njegovanje porodičnih i rodbinskih veza; razvijanje boljih međuljudskih odnosa u Zajednici i društvu; više širine u razumijevanju zajedničkih potreba svih ljudi ove lijepe zemlje u kojoj živimo...

Posebna vrijednost ramazanskog posta je u tome što je garant ljudske iskrenosti i vjerodostojnosti. Čist je od pretvaranja. A dvoličnost i pretvaranje velika su zamka za mnoge ljude. Na tragove njihovih neiskrenih riječi i prijevarnih djela nailazimo na svakom koraku. Moramo dobro upamtiti ono što je jasna Poslanikova, a.s., opomena, prema kojoj muslimanu ne može biti svojstvena neiskrenost i laž. Takve osobine nemaju ništa zajedničko s predanim obavljanjem posta. Otuda je post Uzvišenom Bogu toliko drago djelo za koje je On pripremio posebnu nagradu. Njegove riječi obećanja u hadisi-kudsijji glase: Post se obavlja radi Mene i Ja za njega posebno nagrađujem (Essavmu li ve ene edžzi bihi). Stoga, ako nas post ne izgradi u našem vjerovanju i dobrom djelu, u našoj strpljivosti i iskrenosti, znači da nismo postili na način kako se od nas očekuje. Ramazanski post, kaže Muhammed, a.s., nije samo ostavljanje hrane i pića, već je to u prvom redu škola duhovnog preporoda, novih, viših spoznaja i jačanje karaktera.

 Ova ravnoteža između iskrenog vjerovanja i dobrih djela, međusobne iskrenosti i strpljivosti, kojoj naročito doprinosi post, jasno je izložena u kur'anskoj suri El-'Asr i predstavlja, moglo bi se kazati, sažeti portret dobrog muslimana. Njezin sadržaj glasi: Tako Mi vremena, čovjek je na šteti i gubitku, doista – osim onih koji vjeruju i dobra djela čine, i koji među se istinu preporučuju, i koji među se strpljenje preporučuju! (El-Asr, 2.)

Poštovana braćo i sestre!

Uz sve spomenuto želimo istaći da će prvi dani predstojećeg ramazani-šerifa donijeti i sjećanje na 15. april - Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. To je jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše zemlje i ostat će trajno urezan u našoj svijesti i povijesti. Ovom prilikom se posebno sjećamo naših šehida koji su svoje živote dali za domovinu. Iskažimo našu trajnu zahvalnost šehidima i njihovim porodicama, ratnim vojnim invalidima, te svim pripadnicima bosanskohercegovačke ponosne armije. Nikada njihovo veliko djelo ne smijemo zaboraviti. O njihovoj hrabrosti i požrtvovanju moramo poučavati mlađe generacije. Činimo to odlučno i dostojanstveno. Hvala Bogu nemamo se čega stidjeti. Naša armija je bila na visokom stepenu časti i morala. Takve su bile i naše vođe, na čelu sa vrhovnim komandantom i predsjednikom r. Alijom Izetbegovićem.

Naši heroji su, uz Božiju pomoć, odbranili i sačuvali našu zemlju od Agresije u kojoj su nebrojeni zločini počinjeni. I najteži zločin Genocida nad našim narodom. Stoga je obaveza svih nas da svaki njezin pedalj odgovorno čuvamo i neumorno gradimo. Jačajmo njezine institucije razvijajući ih na temeljima znanja, pravde i morala. Neprestano brinimo o onima koji su najzaslužniji za opstanak Bosne i Hercegovine.

U ovom mubarek-danu i s ovog časnog mjesta, svim braniocima, pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, i svima vama čestitam 15. april Dan Armije. Za sve naše šehide molimo Božiju milost i nagradu, a njihovim saborcima koji su među nama i s ponosom obilježavaju ovaj veliki dan, želimo dobro zdravlje i svaku sreću u svojoj domovini. Učit ćemo za njih dovu i u ramazanskim danima koji su na pomolu.

Ramazan i jeste mjesec svekolike pobožnosti i dove. Duboko iz srca i duše upućujmo molbe Svemogućem Bogu da cijelom svijetu, pa i nama u ovoj našoj lijepoj Zemlji, olakša stanje, popravi ga, i daruje nam duhovno i fizičko zdravlje. Ramazanske blagoslovljene noći su posebne prilike za to, a među njima je i sudbonosna noć El-Kadr.

Molimo Allaha Uzvišenog da nam u ovoj noći odredi i daruje dobro ovog i Onog svijeta – da nam bude bolja od hiljadu mjeseci. Budimo posebno istrajni u našim porodičnim i džematskim dovama blagoslovljenog iftarskog i sehurskog vremena, za nas i za druge ljude.

Allahu Svemilosni, uvedi nas Svojom milošću u blagoslovljeni ramazanski mjesec i podari nam Svoju trajnu uputu. Amin.