Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Skupštine Udruženja ilmijje

07 04 2021 01 reis ilmijja 3

U Sarajevu je danas održana sjednica Skupštine Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na kojoj su usvojeni izvještaji o radu organa Udruženja za prošlu, te plan i program rada za 2021. godinu.

Na početku sjednice, koju su delegati zbog važećih epidemioloških mjera pratili online, obratio se i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je kazao da će, svjestan značaja koje Udruženje ima, uvijek podržavati njihove projekte.

Govorio je i teškim izazovima sa kojima se suočava društvo na globalnom i lokalnom nivou, napadima na Islamsku zajednicu, te potrebi da se na takve napade odgovori istinom i činjenicama.

- Molim vas, ostanite postojani na putu kojim idete i svojim životom i riječima pokazujte istinu i pravi put. Vi imami ste temeljna struktura Zajednice, činite njenu kičmu i nosite njen najveći teret. Ako vi budete snažni, snažna će biti i čitava Zajednica. Neka vam Allah podari snage i umijeća! – poručio je imamima, između ostalog, reisu-l-ulema.

Uz čestitke povodom predstojećeg ramazana, u kojem su kroz historiju muslimani ostvarivali najveće pobjede, reisu-l-ulema je pozvao imame da povedu računa o našim džematlijama, naročito prema slabima među njima, bolesnima i napuštenima.

- Neka vam ne bude mrsko da pažljivo osmotrite stanje svoga džemata i vidite ko je u potrebi, šta mu treba i kako mu možete pomoći. Organizirajte pomoć takvim ljudima, pobrinite se za njih, i Allah će blagosloviti vaše napore - kazao je reisu-l-ulema.

Konstatirajući sa žaljenjem da današnja sjednica nije mogla biti održana "uživo", predsjedavajući Skupštine Udruženja ilmijje Nijaz ef. Duzan istakao je da je ona ipak bila vrlo uspješna i da joj se odazvao veliki broj delegata, te da su usvojeni dokumenti predviđeni dnevnim redom.

- Zahvaljujemo i reisu-l-ulemi koji se obratio delegatima Skupštine u ovo mubarek predramazansko vrijeme i na taj način poslao im predramazansku poruku. Nadamo se da će situacija sa virusom Covid-19 splahnuti i da ćemo sljedeću Skupštinu održati u normalnim uslovima - dodao je on.

Predsjednik Glavnog odbora Nesib ef. Hadžić je ocijenio kako je zajednički stav imama da je Udruženje u protekloj godini, bez obzira na pandemiju i uslove u kojima smo bili, realiziralo mnogo dobrih projekata.

07 04 2021 02 ilmijja 1

- Zahvaljujem u ime svih imama reisu-l-ulemi koji je bio danas sa nama i koji sa članovima Rijaseta daje podršku Udruženju ilmijje i ima senzibiliteta za naše zahtjeve. Zahvaljujem i na poruci koju je uputio imamima koji se danas nalaze zaista u teškim uvjetima noseći se sa izazovima ovih vanrednih okolnosti - kazao je Hadžić.

Dodao je da se očekivalo da ćemo imati samo jedan ramazan u vanrednim okolnostima i da će ovogodišnji biti "normalan", ramazan sa svim sadržajima koji se kroz strukturu Zajednice organiziraju.

- Ali, situacija je kakava jeste. Uviđamo da su nam ramazan i njegovi sadržaji poput zdravlja - Kad ih izgubimo, onda uvidimo koliko su nam važni. Sad vidimo koliko sa nam bitni i teravije, i džuma namazi, i mukabele i naš džemat. Nama je džemat baza i temelj svih sadržaja. Vidimo koliko to nedostaje našim džematlijama, ali i našim imamima koji su, bez obzira na tu činjenicu, pokazali u prethodnom periodu da se mogu nositi sa izazovima, da iznađu način da budu sa džematlijama i djecom u mektebu. Zahvalan sam im na tome što su se snašli i uspjeli vrlo kvalitetno odgovoriti na ove teške trenutke u kojima se nalazimo - kazao je Hadžić.

(Preporod.info)