A+ A A-

Džuma-namaz na musalli Šehitluka Genocida nad muslimanima Bošnjacima u Potočarima

potocari mezarje

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalić u petak, 26. marta 2021. godine, predvodio je prvi džuma-namaz u ovoj godini na musalli Šehitluka Genocida u Potočarima.

Ovaj ibadet se na musalli u Potočarima obavlja već petu godinu, od mjeseca marta do mjeseca septembra, a ako vremenski uslovi dozvoljavaju i duže, najčešće do kraja oktobra.

O protokolu obavljanja džuma-namaza brinu Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Džuma-namaz predvode članovi Vijeća muftija, članovi Rijaseta, dekani naših fakulteta, direktori medresa, muderrisi, glavni imami i imami. U protekle četiri godine više hiljada džematlija su klanjali džuma-namaz na musalli u Potočarima, te je za njih organiziran i obilazak Memorijalnog centra.

Tokom 2020. godine, zbog pandemije korona virusa, hatibi su bili glavni imami s područja Muftiluka tuzlanskog i imami MIZ Srebrenica, a namazu su prisustvovali uglavnom džematlije iz Podrinja i s područja Muftiluka tuzlanskog. Ipak, i u ovim okolnostima nije prekinuta praksa obavljanja džuma-namaza na musalli Šehitluka Genocida nad muslimanima Bošnjacima u Potočarima.