Logo

Sastanak rukovodstva Islamske zajednice u BiH s državnim i političkim predstavnicima Bošnjaka

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

  • IMG_2280IMG_2280

Juče, 4. marta 2021., u Sarajevu je, na inicijativu i poziv Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održan sastanak najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka  i rukovodstva Islamske zajednice na čelu sa Reisu-l-ulemom i predsjednikom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iz reda političkih ličnosti sastanku su prisustvovali: član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka gospodin Šefik Džaferović, predsjednici političkih stranaka/partija: SDA g. Bakir Izetbegović, SDP g. Nermin Nikšić, SBB g. Fahrudin Radončić, i NIP g. Elmedin Konaković.

Uz Reisu-l-ulemu, sastanku je prisustvovao i predsjednik Sabora Islamske zajednice g. Safet Softić, zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, član Rijaseta IZ Razim Čolić, muftije – Banjalučki, Nusret ef. Abdibegović, Tuzlanski, Vahid ef. Fazlović, Mostarski, Salem ef. Dedović  i glavni imam Srebrenice Damir ef. Peštalić.

Iz Srebrenice kao politički angažirane ličnosti sastanku su prisustvovali Alija Tabaković, Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović i Hamdija Fejzić.

Ovakav sastav prisutnih uvjetovan je prije svega temom Bošnjaka, a to je pozicija i uvjeti života povratnika na područje RS sa posebnim osvrtom na područje zone genocida oko Srebrenice. Sastanak je, nakon dvosatnog razgovora i analize različitih aspekata  teme koja je postavljena pred prisutne, rezultirao Izjavom koju su potpisali politički akteri koji su se obavezali na zajedničko djelovanje u cilju poboljšavanja uvjeta života povratnika u RS.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.