Logo

Bilten „Očuvanje zdravlja porodice“

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

12 02 2021 02 bilten bip

Uprava za vjerske poslove priredila je i štampala Bilten br. 4 pod nazivom „Očuvanje zdravlja porodice“. Bilten sadrži referate izložene na Petom savjetovanju za koordinatorice za brak i porodicu koje je održano u Sarajevu, 19. septembra 2020. godine.

Izlagači na Savjetovanju bili su eminentni stručnjaci iz oblasti medicine, psihologije i psihoterapije: dr. Samira Ahmetović, specijalista porodične medicine u  OJ DZ Stari Grad koja je govorila o brizi, očuvanju i unapređenju zdravlja porodice, i primarijus mr. sc. dr. Alija Drnda, specijalista infektolog govorila je o životu s korona virusom, o prevenciji i mjerama na suzbijanju širenja zaraze. Dženana Kuluglija, psiholog i porodični psihoterapeut u KJU „Porodično savjetovalište“ Sarajevo, prezentirala je iskustva iz psihoterapijske prakse u vezi s psihološkim reakcijama i prilagođavanjem na promjene za vrijeme pandemije korona virusom a upute, smjernice i sugestije o psihijatrijskoj pomoći u vrijeme pandemije korona virusa izložila je dr. Erna Mašić, specijalista neuropsihijatar u JU DZ Kantona Sarajevo i u Centru za mentalno zdravlje. Direktor JU Hitna pomoć Kantona Sarajevo mr. sc. dr. Adem Zalihić govorio je o ličnom i profesionalnom iskustvu s korona virusom i preporukama za naredni period, a mr. Nejra Nesimović, psiholog i porodični savjetnik, o korona virusu kao izazovu mentalnom zdravlju.

U uvodniku za Bilten, Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, ističe: „Koronavirus je vratio smisao porodičnog života i okupio članove porodice u toplini doma koja je dugo vremena opterećena otuđivanjem članova pod pritiskom straha i proizvođenjem neizvjesnosti. Cijelo čovječanstvo podsjetilo se i vratilo ljudskosti, izvornosti, vratilo se i uputilo na Uzvišenog Tvorca svjetova koji je dostavio Uputu ljudskom rodu za moralan život.“

Podsjećajući da je Allahov Poslanik, a.s., "udario" neprobojni zid oko mjesta epimedije i obećao, kao garanciju za izvršavanje njegove oporuke, nagradu onome ko ostane u mjestu epidemije nadajući se nagradi, dr. Adem Zalihić je ukazao na značaj pridržavanja propisanih epidemiloških mjera „posebno zbog asimptomatskih bolesnika, koji bi, da to i ne znaju, svojim izlaskom iz mjesta gdje vlada epidemija istu proširili na druga područja. Savremena istraživanja otkrila su da su zdrave osobe jakog imuniteta, kod kojih nema simptoma oboljenja, a borave u mjestu epidemije, također, nosioci uzročnika prijelazne bolesti. Oni predstavljaju istinsku prijetnju u prenošenju epidemije u druga mjesta, jer se oni kreću i miješaju sa zdravim osobama, bez straha ili opreza, i prenose im infektivni agens epidemije. Oni su u stvarnosti opasniji od oboljelih osoba, jer se ljudi udaljavaju i zaštićuju od oboljelih, a od njih ne“.

Praveći osvrt na potrebu izoliranosti zbog koronavirusa, socijalnu i fizičku distancu, neuropsihijatar dr. Erna Mašić je istakla da je „epidemija odlična  prilika  da  ljudi  shvate koliko smo, zapravo, ovisni jedni o drugima. Ovo  je  situacija  kada  moramo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima. Svi u sebi nosimo taj  egositični nagon, ali kao vrsta nemamo šanse za preživljavanje bez altruisitčnog nagona, jer  jedino zajedništvom  možemo  pobijediti  velike  krize, kao i ovu  aktuelnu. Možemo uspjeti jedino ako promoviramo empatijsku civilizaciju – da brinemo više jedni o  drugima“.

Integralne tekstove referata sa Petog savjetovanja za koordinatorice za brak i porodicu možete pročitati na stranici "Brak i porodica".

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.