Logo

Izložbom "Zlatni vez" Gazi Husrev-begove biblioteke predstavljeni radovi sedam bh.autora kaligrafije

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

U Galeriji Općine Novi Grad je 29. januara svečano otvorena izložba pod nazivom “Zlatni vez”, koju su pripremili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Na izložbi su predstavljeni kaligrafski radovi proslavljenih bosanskohercegovačkih kaligrafa iz 19. i 20. stoljeća. Najstarije izložene radove potpisuje Ahmed Seid Vilić (prva polovina 19. stoljeća), a slijede ih četiri kaligrafske idžazetname (diplome) hfz. Huseina Rakima Islamovića, te radovi Akifa Hadžihusejnovića, Ali Šerif Faginovića, Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, koji je osim političkog i književnog angažmana, godinama neumorno radio na prikupljanju našega usmenoga blaga. On je ostavio traga i u ovome dijelu kaligrafije, odnosno islamske umjetnosti, ispisavši četiri vrlo vrijedne levhe, dvije se čuvaju u Gazinoj biblioteci, jedna krasi zidove Gazi Husrev-begove džamije, a jedna se nalazi u muzeju Gazi Husrev-beg. Posjetioci će, između ostalog imati priliku pogledati i nedavno pronađene ispise našeg vrhunskog kaligrafa Abdulaha Ajni Hasagića, a koju javnost do sada nije imala priliku vidjeti.

Izložbu je otvorio direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, naglasivši da je dosadašnja petogodišnja saradnja između dvije institucije rezultirala brojnim uspješnim projektima.

"Možemo je slobodno nazvati zlatnom niti i zlatnim vezom, zato što je ona uspješna, na obostrano zadovoljstvo, a s ciljem da budemo na usluzi građanima grada Sarajeva koji su korisnici i Općine Novi Grad i Gazi Husrev-begove biblioteke. Biblioteka osim rukopisnog fundusa, arhivske građe i drugih biblioteških materijala, posjeduje značajnu zbirku muzejskih artefakata, preko 1.200, a ovo je prilika da dio toga blaga prezentiramo ovdje u Galeriji Općine Novi Grad, gdje će građani Sarajeva i drugi posjetioci, biti u prilici u narednih desetak dana, do 11. februara, vidjeti kaligrafske ispise sedam autora, kaligrafske ispise - posebne vrste umjetnosti, a to je kaligrafija ljudi, naših bh. umjetnika iz 18. i 19. stoljeća, koji su ljubavlju prema pisanoj riječi i dragome Bogu, ispisivali svoje radove, često se i ne potpisujući", rekao je Lavić.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine, gosp. Semir Efendić, istaknuvši u svom obraćanju da Gazi Husrev-begova biblioteka, kao najstarija kulturna institucija u našoj zemlji, čuva izuzetno vrijedno kulturno blago, prije svega rukopise, ali i druge muzejske i umjetničke artefakte, koje je potrebno predstaviti kako domaćoj, tako i svjetskoj javnosti. Izrazio je zadovoljstvo što je nova sezona kulturnih događaja u Galeriji općine Novi Grad započela ovom vrijednom izložbenom postavkom.

"Znamo da je vrijeme pandemije unijelo mnoge promjene u naše živote, naročito kada su institucije kulture u pitanju, u velikoj mjeri prošla godina je bila godina u kojoj ustanove kulture skoro da nisu radile. Galerija Novi Grad je prošlu godinu radila u ograničenim uvjetima, a ove godine se nadam da će biti bolja situacija. Drago mi je da s početka godine imamo jednu ovakvu izuzetno zanimljivu izložbu, jedne od najstarijih kulturnih ustanova u našoj zemlji", rekao je načelnik Efendić, najavivši za naredni period interesantne postavke u Galeriji Novi Grad.

Izložba je otvorena od 29. januara do 11. februara, svakim radnim danom od 10:00 do 16:00 sati.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.