A+ A A-

Md Nurul Huda - Prvi magistar islamskih studija programa "Islam in Europe" na FIN-u: Od svoga ranog djetinjstva slušam o Bosni

29 01 2021 03 fin engleski

Program Master's in islamic studies "Islam in Europe" pokrenut je akademske 2018/2019. godine u okviru drugog ciklusa studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, kojem su do sada, osim kandidata iz Bosne i Hercegovine, pristupili i kandidati iz drugih zemalja Evrope i Azije.

U utorak 19. januara ove godine, uspješnom odbranom završnog rada Md Nurul Huda, student iz Bangladeša, postao je prvi magistar islamskih studija na ovom programu. Rad po naslovom "'Religious Practice, Education and Authorities of Bangladeshi Muslim Diasporas in the United Kingdom and Italy', Md Nurul Huda odbranio je pred Komisijom u sastavu: prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević, predsjednik, Azra Kulenović, viši asistent kao član i prof. dr. Nedim Begović, mentor i član.

- Od svoga ranog djetinjstva slušam o Bosni. Tada sam svjedočio dovama ljudi u Bangladešu upućenim za bosanske muslimane dok su trajali zločini nad muslimanskom populacijom u Bosni. Iako sam imao priliku da studiram u Indoneziji, na kraju sam, ipak, izabrao Bosnu - kaže nam Nurul Huda.

Osim toga, u Bosnu je došao sa željom da se upozna sa historijom Fakulteta i njegovom reputacijom, da upozna Bosnu, stanovništvo i ljude koji su svjedočili i iskusili opresiju, masovna ubistva i genocid u ovoj "takozvanoj modernoj civilizaciji".

Ponukan brojnošću dijaspore Bangladeša odlučio je da istraži i piše o aktivnostima i poziciji muslimanske dijaspore Bangladeša u Velikoj Britaniji i Italiji.

- S obzirom da je većina dijaspore u zapadnim zemljama muslimanska, zemlje sa muslimanskom većinom moraju poduzimati potrebne aktivnosti da doprinesu jačanju i organiziranosti zajednica u dijaspori - ističe Nurul Huda u kontekstu značaja teme svoga završnog rada.

Priliku da studira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu smatra velikim zadovoljstvom. Njegova očekivanja su ispunjena, a ljubav, solidarnost i podršku koje su mu dali profesori i kolege nije mogao ni zamisliti, opisuje za Preporod.info svoja pozitivna iskustva tokom studija.

Samo iskustvo kvalitete studija komentariše iznimno vrijednim i korisnim.

- Fakultet je proširio moje područje razmišljanja, dao mi nova znanja o islamu i muslimanima u svijetu, posebno u Evropi. Znanje koje sam stekao na ovom Fakultetu bit će usmjerenje za moj daljnji obrazovni put. Podučavanje, sistem ispitivanja, kurikulum i sve pedagoške procedure jedinstvene su i korisne za studente. Svim srcem sam zahvalan Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini - ističe Md Nurul Huda.

Prof. dr. Nedim Begović, iznoseći svoje impresije o mentorskom radu s magistrandom, naveo je da je Md Nurul Huda pohađao njegova predavanja na predmetu Islamska jurisprudencija u evropskom kontekstu I (Islamic Jurisprudence in the European Context I) na kojima se isticao napornim radom, zalaganjem i učešćenjem u diskusijama o različitim temama. Izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom da je Nurul Huda objavio istraživački rad kojeg je napisao u okviru spomenutog nastavnog predmeta u međunarodno naučnom časopisu Al-Milal u Pakistanu koji publikuje priloge na tri jezika, arapskom, engleskom i urdu., saopćeno je sa FIN-a.

Prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević je govorila o svom iskustvu rada s kandidatom na predmetu Religijska pedagogija (Religious Pedagogy) kao izbornom predmetu na Master studiju "Islam u Evropi", te naglasila da je master teza Md Nurul Hudaa na sistematičan način tretirala odabranu temu i da ona predstavlja dobar početak za njegov dalji naučnoistraživački rad.

Mr. Azra Kulenović, viša asistentica, inicirala je diskusiju s kandidatom o načinu na koji je pandemija COVID-19 utjecala na njegovo istraživanje, posebno u dijelu koji se ticao realizacije intervjua s predstavnicima bangladežanskih zajednica u Ujedinjenom Kraljevstvu i Italiji.

Odbrani teze prisustvovao je dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović. Uručujući prigodan poklon kandidatu, on je kazao da je ovo jedinstven događaj za Fakultet islamskih nauka i izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom da je čestiti mladić Nurul Huda iz Bangladeša došao u Bosnu i Hercegovinu da brani svoju magistarsku tezu iz islamskih studija. Izrazio je nadu da će mr. Nurul Hudau ostati u lijepom sjećanju boravak u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, te da će znanje koje je sticao od profesora Fakulteta islamskih nauka primijeniti na dobrobit naroda zemlje iz koje potječe.

Mr. Nurul Huda rođen je 1993. u Sirajganju, gradu u sjevernom dijelu Bangladeša. Studirao je na prvom i drugom ciklusu studijskog programa arapske književnosti na Univerzitetu Rajshahi u Bangladešu. Obavljao je dužnost predsjednika Udruženja mladih Južne Azije (South Asian Youth Association) čija je misija da mlade studente pripremi za uspješno suočavanje s različitim izazovima 21. st.

Md Nurul Huda planira nastavak svojih akademskih studija u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(Hasan Hasić/Preporod.info)