edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Udruženje Ilmijje IZ u BiH: Osuda prijetnji i vrijeđanja imama i vjernika MIZ Tomislavgrad

19 01 2021 02 ilmijja saopcenje

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje verbalno vrijeđanje i prijetnje upućene imamima i vjernicima Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad.

Naime, prema saopćenju MUP-a HNK, 18. 01. 2021. godine u 16:10 sati uposlenici Policijske stanice Tomislavgrad obaviješteni su da u mjestu Mandino Selo, Tomislavgrad, NN osoba verbalno vrijeđa vjerske službenike Islamske zajednice i mještane.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici PS Tomislavgrad, te operativnim radom došli do saznanja da postoji osnovana sumnja da su prijetnje vjerskim službenicima upućene od strane M.T. (rođen 1969. godine), koji je nakon pronalaska lišen slobode i smješten u prostorije za zadržavanje, nakon čega mu je uručen prekršajni nalog po čl. 8. Zakona o javnom redu i miru (vrijeđanje ili omalovažavanje vjerskih ili nacionalnih osjećaja građana). 

Udruženje ilmijje IZ u BiH i Okružni odbor ilmijje Mostar ovim putem još jednom javno osuđuju upućene prijetnje i vrijeđanje imama i vjernika MIZ Tomislavgrad i upućuju poziv svim nadležnim lokalnim i državnim institucijama da se uključe u procesuiranje počinitelja ovog, ali i drugih napada na imame i vjernike, s obzirom da ovo nije prvi slučaj, poput ranijeg ispisivanja grafita u Mokronogama ili skrnavljenja Spomen obilježja u Mokronogama.

Imajući na umu dugogodišnju koegzistenciju svih ljudi na području Tomislavgrada i duvanjskog kraja, nadamo se da će biti poduzete sve neophodne mjere i radnje te otklonjene sve prepreke za nesmetan život, rad i egzistenciju ljudi, kako Bošnjaka tako i drugih koji žive na ovom prostoru – kaže se u saopćenju Udruženja ilmijje IZ u BiH i Okružnog odbora ilmijje Mostar,  koji dodatno upozoravaju na učestalost ovih napada, kako verbalnih tako i fizičkih, te na neadekvatne kazne i kaznenu politiku koja se primjenjuje nad počionicima i koja ne doprinosi sprječavanju ovakvih pojava. 

Udruženje ilmijje je bilo i bit će uz svoje članove, naše čestite i vrijedne imame i vjernike, te nećemo nijemo posmatrati atak na njih, njihovu čast i ugled na bilo kojem dijelu BiH, poruka je iz Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)