A+ A A-

Obilježena 484. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese, najstarije obrazovne ustanove u BiH

  • 0101

- Gazi Husrev-begova medresa je škola u kojoj se 484 godine u kontinuitetu odgajaju i obrazuju naši sinovi i kćeri i na taj način ova medresa ostavlja dubok trag na sve one koji su pohađali ovu školu - kazao je direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu dr. hfz. Mensur ef. Malkić.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu danas je obilježila 484. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese je istakao da većina onih koji su se ovdje odgajali i obrazovali u Gazi Husrev-begovoj medresi, u užoj i široj zajednici bivaju prepoznati kao dobri ljudi i pokretači pozitivnih procesa za dobrobit i korist zajednice, ali i države Bosne i Hercegovine.

- Oni koji nakon Gazi Husrev-begove medrese nastavljaju svoje školovanje i usavršavanje na univerzitetima bivaju priznati u široj akademskoj zajednici. U ovoj školskoj godini Gazi Husrev-begovu medresu pohađa 488 učenika i učenica koji su raspoređeni u 16 odjeljenja. Iza nas je 2020. godina u kojoj smo se morali prilagoditi uslovima pandemije virusa. Mi smo radili po instrukcijama nadležnih organa, tako smo prošle godine drugo polugodište priveli kraju, a tako smo i ove godine priveli kraju prvo polugodište. Jedan dio nastave je realizovan u učionicama, a drugi dio nastave je realizovan putem online platforme - kazao je Malkić.

Dodao je da su, što se tiče projekata u prošloj godini, uradili ono što su i planirali.

- Hvala Bogu u potpunosti smo renovirali amfiteatar ovdje u muškoj medresi, a privodimo radove kraju i na drugoj fazi rekonstrukcije dvorišta. U skorijoj budućnosti planirano je da se renovira sportska sala kao i društvene prostorije ove zgrade - dodao je Malkić.

Prof. dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme kojem je danas dodijeljeno posebno priznanje za afirmaciju ove odgojno obrazovne ustanove, poručio je da su naše medrese preteča organiziranog obrazovanja i odgoja u Bosni i Hercegovini i šire.

- Naše medrese su obrazovale i odgajale brojne generacije Bošnjaka muslimana koje su dale svoj ne mjerljiv doprinos društvenom, privrednom, intelektualnom i kulturnom životu u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Kao što znamo, u periodu poslije II Svjetskog rata u Gazi Husrev-begovoj medresi školovali su se učenici i iz drugih država i zemalja bivše Jugoslavije, pa i šire, jer smo imali učenike i iz Afrike i Poljske i mnogih drugih zemalja. Gazi Husrev-begova medresa je imala vodeću ulogu i značajno, ako ne i presudno oblikovala duhovni i kulturni identitet ovdašnjih muslimana - kazao je prof. dr. Enes Ljevaković.

Posebno je naglasio da je Gazi Husrev-beg, veliki vakif i dobrotvor Bosne i Hercegovine,  određujući u svojoj vakufnami visok standard za učenike, profesore i udžbenike u svojoj medresi osigurao posebno mjesto svojoj medresi među drugim medresama u onom vremenu, ali i u vremenu koje je slijedilo poslije toga.

- Odredbe Gazi Husrev-bega u vakufnami osigurale su medresi vitalnost, svježinu i nove sokove za nastavak svog djelovanja u različitim vremenima, sve do današnjeg dana. Naše medrese danas su savremena učilišta u kojima se obrazuju i odgajaju nove generacije muslimana koji će dati doprinos ne samo Islamskoj zajednici nego i našoj široj zajednici jer se nakon završene medrese mogu upisivati i upisuju različiti fakulteti - dodao je zamjenik reisu-l-uleme.

Na kraju je kazao da su sve naše visokoškolske ustanove i medrese baštinici i izdanci obrazovne i odgojne baštine i ostavštine Gazi Husrev-begove medrese i da su svi u Islamskoj zajednici ponosni na ovu medresu, kao što trebaju biti ponosni i svi građani Bosne i Hercegovine, jer je ovo najstarija odgojno obrazovna ustanova koja u kontinuitetu djeluje 484 godine.

Posebno priznanje za afirmaciju ove odgojno obrazovne ustanove dodijeljeno je i dr. Aladinu Husiću, naučnom savjetniku na Orijentalnom institutu u Sarajevu.

Dr. Aladin Husić poručio je da su tri posebna razloga kroz koje on promatra značaj Gazi Husrev-begove medrese.

- To je vrijeme njenog osnivanja, vrijeme trajanja i rezultati koje je ono polučilo u svome skoro polumilenijskom djelovanju i kontinuiranom radu. Zahvaljujući činjenici da je u vakufnami ostavljena mogućnost prilagodbe potrebama i vremenu kao i mjestu u kojem ona obitava, Gazi Husrev-begove medresa je upravo time sebi osigurala jednu vrstu dugotrajnosti i danas traje, a naravno to omogućuje u perspektivi da se ona prilagođava svim potrebama mjesta i vremenu - kazao je Husić.

Dodao je da, zahvaljujući toj činjenici, svršenici Medrese nisu ostajali u službi Islamske zajednice, nego su se školovali i obrazovali i u drugim oblastima, a to je posebno značajno danas kada mnogi svršenici ove medrese pohađaju fakultete gdje se izučavaju prirodne nauke. To je nešto što medresi osigurava posebno mjesto ne samo u povijesti, nego i u budućnosti.

- Kao jedan od svršenika i onih koji je potražio nauku izvan onoga kako se medresa promatra, obrazovao sam se u oblasti historijskih nauka na različitim mjestima, počevši od Prištine, Ankare, Sarajeva preko Zagreba, tako da je i to potvrda da ova medresa nije ustanova koja je predviđena samo za obrazovanje kadrova za Islamsku zajednicu. Ova medresa je obrazovala mnoge profile od reisu-l-uema, kadija, muftija, vrsnih književnika, historičara, političara, državnika, gradonačelnika. Nije mi poznato da postoji ustanova sa dužim tokom i vremenom djelovanja, trajanja i kontinuiranog rada i ona je sigurno najstarija obrazovna institucija u BiH koja djeluje od 1537 godine. pa sve do danas  istakao je Husić.

Na kraju je poručio da kao svršeniku ove medrese priznanje koje mu je dodijeljeno je sigurno najdraže od svih priznanja i da ga raduje što medresa prati svoje svršenike i dosljednost onoga što je napisano u vakufnami, a to je da se trebaju obrazovati, završavati i usavršavati.

Izaslanik reisu-l-uleme Ismail ef. Smajlović kazao je kako možemo biti ponosni u Islamskoj zajednici da naša Gazi Husrev-begova medresa njeguje ono što je postulat upute koje čovječanstvo treba slijediti a to je ajet “Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (El-Alek, 1-5).

- Mi muslimani smo ponosni na naše obrazovne ustanove. Lijepo je i često treba osvrtati se na biografije naših zaslužnih osoba, one su inspiracija sa onim što su oni doprinijeli svojoj zajednici pa i društvu općenito, naporom, radom, učenjem i prilikama da sa određenih pozicija daju doprinos za boljitak generacijama koje dolaze - kazao je Ismail ef. Smajlović.

Dodao je kako je učenje obaveza muslimanima koji to razumiju, a svima nama poruka sa današnje akademije da naše naredne korake i naše naredne programe idemo sa učenjem jači i bolji.

Na kraju je čestitao dobitnicima posebnih priznanja za afirmaciju ove odgojno obrazovne ustanove.

Zahvalnice za nesebičnu pomoć i podršku projektima Gazi Husrev- begove medrese uručene su gospodinu mr. Nedžadu Pušini, vlasniku apoteke Bistrik, Džemalu Moslehu, direktoru fondacije Hifz Časnog Kur'ana, Esadu ef. Pepiću, glavnom imamu MIZ Olovo, Midhat ef. Čakaloviću, glavnom imamu MIZ Visoko i Ismail ef. Jusufoviću, imamu džemata Nemila.

Svečanosti je u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, prisustvovao ograničeni broj zvanica.

(B.S./Preporod.info)