Logo

Studentima dodijeljene stipendije Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas su podijeljene stipendije Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj za studente sa područja Muftijstva sarajevskog, kojima je ovom prilikom uručeno po 400 KM.

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj tradicionalno svake godine dodjeljuje stipendije studentima iz cijele BiH u Sarajevu, ali zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, ovogodišnja podjela stipendija organizovana je na nivou muftijstava.

Dodjeli stipendija prisustvovali Edin ef. Mezit, imam džemata Vestfold (Sandefjord) u Norveškoj i Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za džemate i imamet u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

- Važno nam je da sačuvamo vezu sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini kroz njenu uključenost u aktivnosti poput ove - kazao je u razgovoru za Preporod.info Edin ef. Mezit.

Prilikom zvaničnog obraćanja podsjetio je na islamski koncept trajnog dobra i važnost ulaganja u znanje.

- Pomaganje studentima je prilika da se multipliciraju naši sevapi. To je ulaganje u nešto što ima svoj kontinuitet - vaše znanje i djelovanje u budućnosti - poručio je studentima ef. Mezit.

Mezit: Ulaganje u znanje je prilika da se sevapi multipliciraju

Mensur ef. Pašalić je skrenuo pažnju na društveni emanet koji preuzimaju mlađe generacije, izgradnjom sebe i doprinosom društvu.

- Od vas se očekuje da u budućnosti budete nosioci vjerskih, političkih, društvenih i svih drugih procesa - kazao je tokom obraćanja studentima.

Amina Imamović, studentica master studija Fakulteta islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) govorila je za naš portal o značaju ove stipendije za nju.

- Ovakve stipendije pomažu studentima da nastave sa svojim radom, potpuno se posvete studiju bez dodatne brige o materijalnim stvarima - kazala je ona.

Sa dodjele stipendija u Zeničkom muftijstvu

Stipendije su jučer u prostorijama Muftijstva zeničkog dodijeljene studentima sa područja ovog muftijstva, a svečanosti je prisustvovao i muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević u svom obraćanju spomenuo je važnost sticanja znanja, te iskazao zahvalnost Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj koja u kontinuitetu pomaže naše studente. Studentima je poručio da ne zaborave dobročinstvo prema jednoj od najorganizovanijih zajednica Bošnjaka u dijaspori.

(N.G./Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.