A+ A A-

Ured za društvenu brigu obezbijedio stipendije za jetime Ajlu i Amara

  • 0000

Rijaset Islamske zajednice (IZ) putem Ureda za društvenu brigu, tokom cijele godine pomaže socijalno ugrožene porodice, jetime i sve one koji su u stanju socijalne potrebe. Sredstva koja se izdvajaju u te svrhe su sredstva iz Fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice.

Na prijedlog reisu-l-uleme, Ured za društvenu brigu je u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku i u koordinaciji sa glavnim imamima medžlisa Islamske zajednice Bratunac i Živinice, jučer posjetio porodicu Gerović u Živinicama, te im uručio sredstva za stipendiranje dvoje jetima iz ove porodice, Ajlu i Amara.

Sredstva za stipendiju u iznosu od 1.017KM za školsku 2020./21. godinu uplatio je Safet Jakupović iz Slovenije.

- Rijaset IZ stoji na rapolaganju dodjeljujući pomoć socijalno ugroženim porodicama. Tu pomoć realizujemo u saradnji sa medžlisima. Ovaj put to je MIZ Bratunac i nadasve uključujemo se u pomoć ovim porodicama i jetimima - kazala je stručna saradnica Ureda za društvenu brigu mr. Emina Bešlija.

Sredstva su uplaćena na račun MIZ Bratunac, koji će novac uplatiti starateljima djece.

- MIZ Bratunac će obezbijediti adekvatne uslove za stanovanje Ajli i Amaru pomoću brojnih dobročinitelja i humanitarnih organizacija koji su izrazili želju da pomognu ovu prodicu. U saradnji sa starateljima i Socijalnom službom iz Živinica će pratiti i nadzirati da imovina ovih jetima biti utrošena u najboljem interesu za njih - kazao je glavni imam MIZ Bratunac, Elvir ef. Hodžić.

Prošle sedmice u 47. godini je preselio otac jetima Ajle i Amara, Mehmed Gerović. Iza Mehmeda je ostalo četvero djece: Adelisa, Alisa, Ajla i Amar.

Majka djece Bejta preselila je na Ahiret prije četiri godine, a otac Mehmed duže vrijeme je bio bolestan.

Sestre Adelisa i Alisa su punoljetne, a starateljstvo nad Ajlom (14) i Amarom (12) preuzet će sestra Adelisa.

Adelisa i Velid Muminović žive u Živinicama, gdje imaju kuću. 

Velid Muminović je ovom prilikom kazao da uz njihovo dvoje vlastite djece ni jetimima neće ništa faliti. Zahvalio je Islamskoj zajednici i Uredu za društvenu brigu na dosadašnjoj podršci i pomoći koja će im znatno olakšati život.

Rijaset IZ će putem Ureda za društvenu brigu biti i dalje na raspologanju ovoj porodici u koordinaciji sa MIZ Bratunac i MIZ Živinice. Uključit će se u preuzimanje emaneta za brigu o Ajli i Amaru, kao i o mnogobrojnim drugim jetimima u našoj zemlji.

(Preporod.info)