A+ A A-

Ured za društvenu brigu dodijelio odluke o prerađevinama kurbanskog mesa

  • 0101

Rijaset Islamske zajednice u BiH danas je zajedno sa Uredom za društvenu brigu upriličio je dodjelu odluka o prerađevinama kurbanskog mesa za pomoć socijalno ugroženim i osobama u stanju potrebe te korisnicima javnih kuhinja. Ova akcija će biti realizovana putem humanitarnih organizacija Merhamet, Crveni križ i MFS Emmaus.

- Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine tokom ove godine podijelio je 68,5 od 91 tone kurbanskog mesa koju smo dali da se preradi u određene proizvode, a koji će ove godine biti dodijeljeni različitim društveno-korisnim organizacijama - izajvio je šef ovog ureda Ibrahim ef. Malanović.

Ibrahim ef. Malanović dodao je i da su do sada podijelili kurbansko meso u 62 organizacije i institucije.

- Rijaset Islamske zajednice u BiH zajedno sa Uredom za društvenu brigu podijelio je do sada kurbansko meso u 62 organizacije i institucije uključujući obrazovne institucije Rijaseta IZ u BiH, vrtiće, osnovne škole, srednje škole, fakultete, studentske centre, studentske domove. Naravno tu su i društveno odgovorne organizacije koje su korisne i koje pomažu socijalno ugrožene osobe među kojima je svakako Merhamet, Crveni križ i Emmaus, kao i mnogi drugi - kazao je  Malanović.

Pomoćnik direktora MFS Emmaus Elmedin Škreb izjavio je ovom prilikom kako je Islamska zajednica jedna od rijetkih institucija koja nas zove da nam pruži pomoć.

- Obično smo mi ti koji kucamo na vrata onih koji bi mogli na neki način pomoći sve naše projekte i sve naše korisnike. Upravo sa te strane izražavam veliku zahvalnost Rijasetu Islamske zajednice u BiH zajedno sa Uredom za društvenu brigu, od kojeg MFS Emmaus dugi niz godina ima konstantnu pomoć - istakao je Škrebo.

Predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac je kazao da ovo nije prvi put da Rijaset islamske zajednice u BiH Merhametu dodjeljuje jednu ovakvu donaciju.

- Ovakve donacije Merhametu jako dobro dođu, ne samo u pripremi obroka našim korisnicima, nego i u okviru pružanja pomoći migrantima koji prolaze kroz našu domovinu, tako da ćemo u mnogome pomoći kontinuitet rada Merhameta - naglasio je Vrbanjac.

Islamska zajednica je, kako je istakao tokom današnje dodjele predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta/križa BiH Husein Kličić, bila među prvima koja je pomogla i reagovala na migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu (USK) i ugrožene u tom području.

- Kad je bila situacija u kampu za migrante Vučjak, da nije bilo Islamske zajednice, Crveni križ USK ne bi mogao odgovoriti tom vapaju - posebno je naglasio Kličić, poručujući kako su izuzetno zahvalni za današnju donaciju.

Dodjela današnjih o odluka održana je u Saborskoj sali Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu.

(Preporod.info)