Promo banner

A+ A A-

Naučni skup „Izazovi memorijalizacije genocida“ u četvrtak, 10. decembra

08 12 2020 01 naucni skup genocid

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Institut za društvena i religijska istraživanja te Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizuju naučni skup pod naslovom “Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini“, koji će okupiti domaće naučne radnike i stručnjake.

Ovaj skup biće održan sutra, 10. decembra 2020. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, a prisustvovaće mu ukupno dvanaest domaćih izlagača koji će predstaviti svoje radove o temi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovog naučnog skupa je da se napravi pregled bosanskohercegovačkog iskustva u memorijalizaciji genocida kao i da se identifikuju izazovi s kojima se naše društvo po tom pitanju suočava.

Ovo je druga konferencija koju Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje o temi memorijalizacije. Imala je međunarodni karakter i održana je 2015. godine na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a okupila je svjetske i domaće stručnjake koji su pružili odgovore na temu kako se sjećati žrtava genocida.

Ovim aktivnostima Institut pokazuje kontinuitet u izučavanju naučne oblasti genocida i nastoji doprinijeti javnoj diskusiji o ovoj veoma važnoj temi.

Pozdravne govore održaće direktor Instituta dr. Ferid Dautović i direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta prof. dr. Dževad Hodžić.

Planirano je da o temi "Teologija genocida" govori prof.dr. Rešid Hafizović, dok će glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić i predsjednik MIZ Zvornik Mustafa Muharemović govoriti u okviru teme "Mogućnosti i ograničenja IZ u sjećanju na šehide: Iskustva i perspektive Podrinja".

Hafiz Amir Mahić, glavni imam MIZ Kozarac, govoriće o temi "Šehidi doline Sane od ignoriranja i zaborava do društveno prepoznatljivog sjećanja i centralnog šehidskog kompleksa", dok će o temi "Kultura sjećanja u obrazovnim ustanovama Islamske zajednice BiH - Stanje i perspektive" govoriti profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) prof.dr. Ahmet Alibašić i šef Odjela za visokog obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku dr. Ekrem Tucaković.

O genocidu o udžbenicima u RS i u hrvatskom nastvnom planu i programu govoriće profesorica historije Azerina Muminović, dok će naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Elvir Duranović govoriti o temi "Na marginama genocida - Kontinuitet kulture sjećanja na primjeru memorijalnih spomenika u šehidskom mezarju u Bugojnu".

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić učesnicima skupa predstaviće izlaganje "Historijska istina i memorijalizacija genocida - Perspektiva Memorijalnog centra Potočari", a dekan Fakulteta političkih nauka prof.dr. Sead Turčalo govorit će o temi "(Re)generiranje prostora nakon genocida - Slučaj Podrinja).

Istraživač i istoričar dr. Admir Mulaosmanović govorit će o temi "Tragovi zločina: Historijski konteksti i važnost pisanja naše historije", a viši stručni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Hikmet Karčić o temi "Od Čurkina do Handkea: Negiranje genocida u Bosni i Hercegovini u savremenim kontekstima".

Naučni skup, koji počinje u 10.00 sati, biće održan uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera. BIR Televizija će ovaj skup uživo prenositi na svom Facebook profilu. 

(Preporod.info)