Promo banner

A+ A A-

U Sarajevu održan okrugli sto "Islamska zajednica i javnost"

  • 0101

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizirala je danas u Sarajevu okrugli sto "Islamska zajednica i javnost", s ciljem sagledavanja odnosa Islamske zajednice prema javnosti i opće javnosti prema Islamskoj zajednici. Suorganizator ovog događaja je Media centar Islamske zajednice.

Okrugli sto predstavlja doprinos obilježavanju 50. godišnjice Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

Učesnici okruglog stola analizirali su teološke, političke i etičke aspekte razumijevanja pojma javnosti, prisutnost religije u javnom prostoru i odgovornost IZ prema pripadnicima IZ i društvenoj javnosti.

- Ulemi i Islamskoj zajednici nije dovoljno imati angažirani govor ili pisanje o onome što predstavljaju, nego je od presudne važnosti da li je taj govor o vjeri ispravno percipiran, adekvatno prihvaćen i da li ga naša javnost prihvata s uvjerenjem da rješava njene životne dileme i liječi moralne bolesti - poručio je ovom prilikom reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović obraćajući se učesnicima okruglog stola.

Podsjetio je da časni emanet vjere traži budnost i ustrajnost i da ulema i Islamska zajednica moraju da budu odgovorni kreatori mišljenja zajednice vjernika, ali i onih kojima je stalo do dobrobiti čovječanstva.

- Nije teško uočiti da mnogi kur'anski ajeti od nas traže da budemo graditelji javnih stavova i mišljenja o vjeri, životu i svijetu. Ulema i Islamska zajednica ne smiju biti lijeni i nemarni. Naša obaveza je da se na putu predstavljanja emaneta trudimo i radimo, da budemo aktivno prisutni u životu ljudi - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić istakao je da je pitanje našeg odnosa prema javnosti jedno od najvažnijih za vjerodostojno ispunjavanje temeljne misije Islamske zajednice u cjelini.

- Pitanje naše prvenstveno mentalne, a onda i kadrovske, obrazovne, stručne i tehnološke nespremnosti da se u našem misijskom djelovanju, u našem prenošenju i interpretaciji poruka islama koristimo kanalima i resursima novih, efikasnijih, bržih medija - to je možda u praktičnom, organizacijskom i institucionalnom pogledu najvažnije, najurgentnije pitanje - kazao je dr. Hodžić.

Podsjetivši na složena značenja javnosti, od teološkog, etičkog pa do političkog, dr. Hodžić je zaključio da je vrlo važno da se postave pitanja i da se naznače budući koraci i pravci medijskog djelovanja Islamske zajednice.

Tokom okruglog stola o modelima i formama komuniciranja govorio je mr. Meho Šljivo, šef  Odjela za  hatabet u Upravi za vjerske poslove, dok je muftija zenički hfz.dr. Mevludin Dizdarević govori o temi "Opća javnost IZ i odgovornost IZ prema općoj javnosti i društvu". Izvršni direktor programa Media centra Nedim Hrbat govorio je o Islamskoj zajednici i medijskom predstavljanju, a novinar "Preporoda" Elvedin Subašić  o predstavljanju islama na webu i društvenim mrežama.

O temi "Mediji Islamske zajednice između lojalnosti i kritičkog odnosa" govorio je šef Odjela za visoko obrazovanje prof.dr. Ekrem Tucaković, dok je o pitanju slobode mišljenja, intelektualne i akademske autonomija u javnom nastupu djelatnika IZ govorio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija dr. Nedžad Grabus.

Nakon uvodnih izlaganja održana je diskusija tokom koje su učesnici okruglog stola iznijeli brojna opažanja na djelovanje Islamske zajednice prema javnosti i prijedloge za konkretna rješenja koja bi mogla biti primjenljiva ulogu, razvoj i rad Media centra u tom procesu.

Okrugli sto je održan uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

(Preporod.info)