A+ A A-

Okrugli sto "Islamska zajednica i javnost"

27 11 2020 02 iz mediji najava

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini sutra u Sarajevu organizira okrugli sto "Islamska zajednica i javnost".

Planirano je da se učesnicima na otvaranju okruglog stola, koji će biti održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, obrati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić.

Cilj ovog okruglog stola je sagledavanje odnosa IZ prema javnosti i opće javnosti prema IZ kroz analizu teoloških, političkih i etičkih aspekata razumijevanja pojma javnosti, prisutnosti religije u javnom prostoru i odgovornosti IZ prema pripadnicima IZ i društvenoj javnosti.

Također, želi se razmotriti i odnos IZ prema novim medijima i društvenim mrežama, te sagledati pitanje lojalnosti, intelektualne i akademske autonomije uposlenika Islamske zajednice.

Suorganizator ovog događaja je Media centar Islamske zajednice, pa će tokom okruglog stola biti razmatrani i izazovi i realne mogućnosti razvoja i rada Media centra, kao i pitanje uspostave dopisničke mreže.

Planirano je da tokom okruglog stola o modelima i formama komuniciranja IZ sa svojom javnošću govori mr. Meho Šljivo, šef  Odjela za  hatabet u Upravi za vjerske poslove, dok će muftija zenički hfz.dr. Mevludin Dizdarević govoriti o temi "Opća javnost IZ i odgovornost IZ prema općoj javnosti i društvu".

Izvršni direktor programa Media centra Nedim Hrbat govorit će o Islamskoj zajednici i medijskom predstavljanju, dok će novinar IIN "Preporoda" Elvedin Subašić govoriti o predstavljanju islama na webu i društvenim mrežama.

O temi "Mediji Islamske zajednice između lojalnosti i kritičkog odnosa" govoriće šef Odjela za visoko obrazovanje prof.dr. Ekrem Tucaković, dok će o pitanju slobode mišljenja, intelektualne i akademske autonomija u javnom nastupu djelatnika IZ govoriti predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija dr. Nedžad Grabus.

Pored teorijskih sagledavanja i boljeg razumijevanja javnosti, od okruglog stola se očekuje da se dođe do realnih, konkretnih i funkcionalnih rješenja koja bi mogla biti primjenljiva na razvoj i rad Media centra Islamske zajednice u narednom periodu sa aspekta optimalne organizacije, iskoristivosti postojećih i planiranja neophodnih kadrovskih resursa i adekvatne proizvodnje medijskih sadržaja.

Zbog epidemiološke situacije, prisustvo okruglom stolu omogućeno je samo po pozivu.

(Preporod.info)