Logo

Klanjana dženaza prof. dr. Samiru Begleroviću

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

11 11 2020 dzenaza beglerovic

Na Gradskom groblju Bare u Sarajevu danas je klanjana dženaza prof. dr. Samiru Begleroviću, koji je na Ahiret preselio u ponedjeljak, 9. novembra 2020. godine, u 47. godini života.

Prof.dr. Samir Beglerović, vanredni profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu na Katedri za akaid, tesavvuf i uporedne religije, ukopan je u haremu Dajanli hadži Ibrahimove džamije na Gorici.

Dženazu je, po želji porodice, predvodio prof. dr. Adnan Silajdžić, stariji kolega i prijatelj rahmetli profesora Beglerovića.

Zbog epidemioloških mjera, dženazi je, osim porodice i rodbine, prisustvovao manji broj kolega i saradnika prof. dr. Samira Beglerovića, te prijatelja i njegovih studenata.

Ukop je obavljen u prisustvu užeg kruga porodice i rodbine.

Nakon obavljene dženaze na Barama prisutnim se obratio prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Njegov govor prenosimo u cijelosti:

"Uvažena porodico,

profesori, kolege i kolegice,

studenti i studentice,

rodbino i prijatelji rahm. prof. dr. Samira Beglerovića,

Es-Selamu alejkum i dobar Vam dan! 

Uzvišeni Allah nam kroz Svoju Riječ nagovještava da će nas u životu na ovome svijetu na različite načine iskušavati kako bismo razvijali i jačali naše potencijale i u svakom pogledu bili bolji ljudi.

Jedno od najtežih iskušenja jeste ostati bez drage osobe čime se otkidaju od nas i svi oni trenuci, koraci, osjećaji, razmišljanja, ideje, planovi i vizije koje smo zajedno dijelili. Odlaskom nama bliskih ljudi odlazi i dio nas.

Ovako se osjeća porodica prof. dr. Samira Beglerovića, njegovi nastavnici, kolege i kolegice, studenti i studentice, rodbina i prijatelji, kao i svi oni koji su ga poznavali.

Kao vanredni profesor na Katedri za akaid, tesavvuf i uporedne religije kompetentno i odgovorno je predavao na sva tri ciklusa studija predmete koji su predviđeni Nastavnim planom i programom, kao što je bio i vanjski saradnik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Bio je posvećen mentor brojnim kandidatima i član komisije za odbranu diplomskih, magistarskih, master i doktorskih radova na Fakultetu islamskih nauka i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kao naučnog istraživača, koji je temeljito poznavao islamske nauke i teologiju, nisu ga interesirale samo teme u vezi s uporednim religijama, teologijom, akaidom i tesavvufom, nego i mnoge druge o kojima je trebao kao muslimanski intelektualac imati svoj stav. On ga je imao i vrlo hrabro i argumentirano ga izlagao ne bojeći se reakcija.   

Bio je pedagog koji je volio studenta i kroz njegovo edukacijsko djelovanje unutar i izvan predavaonice vidjelo se da je iskreno zahvalan Uzvišenom Allahu što učestvuje u misiji poučavanja i odgajanja čovjeka. 

Bio je dobar čovjek, čija dobrota i čestitost, nije vremenom blijedila, nego naprotiv, sve je bila snažnija i očitija, iako sam o tome nikada nije govorio.

Sjećam se komentara jednog od njegovih kolega kada su se vratili s ekskurzije nakon okončanja studija, koji je rekao: "Nisam znao da je Samir tako dobar čovjek!", a svi znamo da čovjek na putu pokaže svoje pravo lice. Nikada nikome nije leđa okretao, ni u doslovnom, ni u prenesenom smislu. Brinuo se o svojim studentima, kao roditelj, a kada je trebalo i materijalno ih je pomagao i ne samo njih.

S punim uvažavanjem odnosio se prema svojim profesorima, krajnje korektan i susretljiv bio prema kolegama, volio studente i imao puno razumijevanje za njih, njihove potrebe i nesnalaženja, a za sve ostale koji su komunicirali s njim imao osmijeh i blagu i toplu riječ.

Volio je čovjeka, bez obzira na njegovo etničko, religijsko ili bilo koje drugo određenje, i vrlo često je učestvovao u međureligijskom dijalogu u različitim forumima šireći razumijevanje i uvažavanje drugog i drugačijeg.  

Jednostavno kazano, bio je dobar čovjek čije su se dobrota i kvalitet jasno odražavali u svemu što je radio.

Odlaskom prof. dr. Samira Beglerovića ostala je praznina koju možemo popuniti samo najljepšim sjećanjima i ponosom što smo imali takvog čovjeka i odlučnošću da dobro koje je činio prof. dr. Samir Beglerović razvijamo dalje.

Uzvišeni Allah kaže: A ti, o dušo smirena,  vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj!

Neka se Allah Dragi smiluje duši našeg prof. dr. Samira Beglerovića!!!", kazao je prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Prisutnima se prije dženaze i poslije ukopa obratio i glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić.

U protekla dva dana putem medija i društvenih mreža oprostili su se njegovi studenti, prijartelji, ali i i kolege profesori, te istaknuti predstavnici akademskog i javnog života u našoj zemlji.

Prof. dr. Samir Beglerović je rođen 1973. godine u Sarajevu. Završio je Osnovnu školu "Hasan Kikić" u Sarajevu, a potom sarajevsku Prvu gimnaziju 1991. godine. Nakon srednje škole upisuje i uspješno okončava Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 2000. godine. Od 2000. do 2002. godine, bio je urednik "muslimanskih stranica" Časopisa za međureligijski dijalog "Abraham", kojega je izdavalo Udruženje za međureligijski mirotvorni rad "ABRAHAM" iz Sarajeva. Od 2002. do 2005. godine radio je na mjestu Projekt koordinatora u Udruženju "ABRAHAM", na projektu "Mjesto za druge u našoj vjeri i životu".

Od početka 2004. godine, angažiran je honorano kao pomoćnik bibliotekara FIN, te kao demonstrator na predmetima iz oblasti akaida i uporednih religija. Od januara 2006. godine uposlen je na FIN-u kao asistent na katedri za akaid. Na dan 24. aprila 2004. godine, nakon završetka postdiplomskoga studija iz oblasti savremene teologije i uporednih religija, magistrirao je iz oblasti akaida i tesavvufa o temi "Fejzulah efendija Hadžibajrić - njegov život i borba za povratak tekija u okrilje Islamske zajednice" (Komisija za odbranu: prof. Adnan Silajdžić, predsjednik, doc. Ismet Bušatlić, član, i prof. Rešid Hafizović, mentor). 

Dana  30. 06. 2008. godine doktorirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: "'Abd alQādir al-Ġaylānī i derviški red kaderija" (Komisija za odbranu: prof. Ismet Bušatlić, predsjednik, prof. Rešid Hafizović, član, prof. Enes Karić, član, prof. Adnan Silajdžić, mentor).

Na FIN-u je predavao na predmetima: Pregled ranog muslimanskog mišljenja, Rane škole kelama, Teološka antropologija, Osnovi učenja judaizma i kršćanstva, Šiizam, te Savremeni religijski pokreti, a na predmetu Filozofija religije" na Univerzitetu u Tuzli. Prof. dr. Samir Beglerović je bio sekretar Postdiplomskog studija i Doktorskog studija na Fakultetu islamskih nauka. Prof. dr. Samir Beglerović je bio mentor i član komisija za odbranu diplomskih, magistarskih, master i doktorskih radova, na Fakultetu islamskih nauka te Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je više autorskih  djela i prijevoda, u brojnim stručnim i znanstvenim časopisima, te publicistikama, koje je moguće pronaći u različitim znanstvenim bazama podataka, kao i na internet stranici znaci.com.

Djela, studije i radovi napisani su iz oblasti akaida (dogmatike), tesavvufa, opće teologije, uporednih religija, filozofije religije te teologije kulture.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.