A+ A A-

Donacija MIZ Janja Studentskom centru IZ u Sarajevu

  • 11

Dana 27.10.2020. godine u Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstavnici MIZ Janja, na čelu sa glavnim imamom Omerom ef. Camićem i predstavnikom  Vakufske direkcije uručili su poljoprivredne proizvode ubrane na vakufima MIZ Janja.

Donacija je uručena direktoru Studentskog centra IZ u Sarajevu, dr. Muameru Tinjaku, a uručili su je glavni imam hafiz Omer-ef. Camić, Husein Camić, predsjednik IO MIZ Janja i koordinator za društvenu brigu pri medžlisu Kemal-ef. Gutić.

Studentski centar Islamske zajednice u BiH jedna je od najmlađih ustanova Rijaseta. Ulaskom u novu akademsku godinu dobili su podršku stalnih partnera, odnosno onih koji im olakšavaju rad i podržavaju stanovanje i prehranu  studenata kojih je i ove godine oko dvije stotine.

MIZ Janja se proizvodnjom prehrambenih proizvoda bavi već sedam godina. Cilj  je ojačati intituciju MIZ Janja, a to čine  u saradnji sa Vakufskom direkcijom, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica  Federacije BiH, Republike Srpske, TIKE i Crvenim polumjesecom, a sa zadrugom 'Agrofarmer' i fabrikom 'Semberka' imaju ugovor o otkupu i preradi svih proizvedenih poljoprivrenih proizvoda.

Tekuća godina je bila izuzetno rodna, posebno na poljima Semberije na području MIZ Janja i Biljeljina, gdje se najveći dio vakufskih parcela obrađuje.

Na vakufskim parcelama MIZ Janja  ove godine je proizvedeno 74 tone krompira,  zasijano je 15 dunuma kukuruza, a na 30 posijanih dunuma ostvarili su prihod od 150 tona pšenice.