A+ A A-

MIZ Doboj: Činjenice o centru za islamsko obrazovanje u Matuzićima 

30 10 2020 04 matuzici saopcenje

SARAJEVO, 30. OKTOBRA (MINA) - Povodom medijskih navoda iznesenih u najavi video priloga emisije „Defter hefte” koju uređuje i vodi novinar Fatmir Alispahić i koju emituje na svom YouTube kanalu, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj objavio je saopćenje za javnost u kojem predstavlja činjenice u vezi sa izgradnjom Centra za islamsko obrazovanje u džematu Matuzići. 

U saopćenju se podsjeća da su inicijativu za izgradnju Centra pokrenuli MIZ Doboj i džemat Matuzići, te da je realizacija ovog projekta počela prije dvije godine.

“Osnovni cilj izgradnje ovog centra je stvaranje uslova za bolje obrazovanje mladih u islamskom duhu (Škola Kur'ana, obdanište, učionice, biblioteka i drugi prateći sadržaji) što će u konačnici doprinijeti promociji univerzalnih vjerskih, moralnih i društvenih vrijednosti Zajednice”, kaže se u saopćenju.

Pojašnjavaju da se Centar sastoji iz dva dijela. Prvi je džamija sa svojim prostorom, a drugi dio su prateći objekti sa edukativnim, kulturnim i rekreativnim sadržajem. Ističu da je džamija građena sredstvima osiguranim putem Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, te da je riječ o donaciji Fonda za zekat iz Kuvajta. 

“I drugi dio centra gradi se iz donatorskih sredstava i najveći pojedinačni donator je prijatelj iz Malezije Ahmed Zakari, na kojeg se aludira u video prilogu kao na ‘misterioznog biznismena’ iz Malezije koji je navodno donirao pola miliona KM, a ustvari je do sada donirao ukupno 280.000 KM. Osim uz podršku ovog iskrenog prijatelja iz Malezije, projekat se realizuje i uz pomoć sredstava naših vakifa širom BiH i dijaspore te je po ovom osnovu do sada u akciji ‘Postani vakif/500 vakifa po 1000 KM’ prikupljeno 380.000 KM. Imajući u vidu navedeno, jasno je da je do sada ukupno prikupljeno 660.000 KM. Ukupna vrijednost projekta kada bude završen trebala bi iznositi oko 1.500.000 KM”, navodi se u saopćenju MIZ Doboj.

Dodaju kako je netačna informacija da je direktor Vakufske direkcije hfz.dr. Senaid Zajimović vršio preusmjeravanje sredstava za izgradnju Centra. 

“Sva sredstva su polagana i uplaćivana na račun Medžlisa, a ne Vakufske direkcije, i ista su nakon toga uredno preusmjeravana izvođaču radova, pri tome poštujući državne propise, ali i normativna akta Islamske zajednice kojima se uređuje finansijsko i blagajničko poslovanje organa i institucija Islamske zajednice”, kaže se u saopćenju.

Iz Medžlisa Doboj poručili su da će u realizaciji projekata koji su u interesu, ne samo Islamske zajednice, već društva općenito, svakako i dalje sarađivati sa Vakufskom direkcijom i njenim direktorom Zajimovićem.

“Napominjemo da je ovo drugi put u roku od mjesec dana da Fatmir Alispahić neistinama, lažnim konstrukcijama i insinuacijama atakuje na rad MIZ Doboj, čime se nanosi šteta ugledu Medžlisa i džemata Matuzići, zbog čega smo već putem advokata pokrenuli tužbu za klevetu protiv gore navedenog ‘novinara’. MIZ Doboj je ponosan na svoj rad i uspjeh kojeg postiže realizacijom ovakvih i sličnih projekata, uz poštivanje normativnih akata IZ i državnih organa, posebno imajući u vidu činjenicu da Medžlis svojim najvećim dijelom djeluje i radi na području entiteta RS”, zaključuje se u saopćenju MIZ Doboj.