Promo banner

A+ A A-

Apel vjernicima i drugim građanima BiH

rijaset 1

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH je 16. oktobra 2020. donio Instrukciju o novim mjerama zaštite od korona virusa pri obavljanju namaza i drugih vjerskih aktivnosti. Instrukcijom je nadležnim instancama u strukturama Islamske zajednice naloženo da vrše redovno čišćenje, dezinfekciju i provjetravanje objekata, da vode računa o održavanju fizičke distance u džamijama, te da poštuju preporuke nadležnih državnih organa.

- Budući da se epidemiološka situacija nastavlja pogoršavati, apelujemo na našu vjersku i građansku javnost da posvete dodatnu pažnju mjerama zaštite, saopćeno je danas iz Ured za odnose s javnošću Rijaseta. U ovom apelu se dalje kaže:

- Apelujemo na vjernike starije od 60 godina da se, bez obzira na svoje zdravstveno stanje, do daljnjeg suzdrže od dolaska na džuma-namaz, da namaze obavljaju u svojim kućama; da svoje kuće pretvore u džamije, a ako već budu dolazili da ne koriste sredstva javnog prevoza, da izbjegavaju gužve i da do džamije prošetaju. Apelujemo da se i kod svih drugih kontakata svi strogo pridržavaju proklamiranih mjera zaštite od korona virusa, jer ćemo samo na taj način spriječiti enormno širenje virusa i sačuvati ljudske živote, naročito ljudi treće životne dobi.

Molimo mlade ljude da daju svoj vlastiti doprinos u borbi protiv opakog virusa i izbjegavaju okupljanja i boravak u barovima i drugim ugostiteljskim objektima. Virus je opasnost za svakog od nas, te mu se svaki od nas pojedinačno treba i suprotstaviti, stoji na kraju današnjeg saopćenja.