Logo

Otvorena izložba „Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini 1882.-2019“

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

SARAJEVO, 22. NOVEMBRA (MINA) - U Gazi Husrev-begovoj biblioteci (GHB) u Sarajevu danas je otvorena izložba "Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882.-2019.", uz prisustvo velikog broja zvaničnika svih nivoa vlasti, predstavnika vjerskih zajednica, ambasadora, muftija, imama i drugih zvanica.

Izložba je otvorena u okviru svečanog programa uručenja Odluke o izboru reisu-l-uleme za mandatni period 2019.-2026. godine.

Izložbu je otvorio direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta IZ dr. Dževad Hodžić, koji je podsjetio je da moderna povijest Islamske zajednice počinje izborom prvog reisu-l-uleme 1882. godine, Mustafe Hilmi ef. Hadžiomerovića.

Osvrnuvši se na historijat Islamske zajednice, dr. Hodžić je podsjetio i da su se bosanski muslimani kroz samostalnost IZ opredijelili "za ono univerzalno razumijevanje islama prema kojem je vjerske, moralne i duhovne vrijednosti islama moguće živjeti i primjenjivati i izvan islamskog državno-pravnog i političkog poretka, ali i za onaj kulturni izraz islama koji je vezan za specifično bosansko tlo i vlastitu povijest i sudbinu."

"Opredjeljujući se za samostalnu Islamsku zajednicu bosanski muslimani su se u sudbonosnim povijesnim okolnostima opredijelili i za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i za svoju evropsku kulturnu civilizacijsku i političku perspektivu. Izložba pokazuje kroz koja i kakva iskušenja prolazimo u našoj modernoj povijesti i koliko uspješno iznalazimo izgovore na ta iskušenja", navodi Hodžić.

Direktor GHB Osman Lavić kazao je na otvaranju izložbe da ovom retrospektivnom izložbom Biblioteka želi slikom i riječju predstaviti historijat i nosioce časne funkcije reisu-l-uleme od 1882. godine do danas.

Glavni dio izložbe su potreti 14 reisu-l-ulema:

- Mustafa Hilmi-efendija Hadžiomerović

- Mehmed Teufik Azabagić

- Hafiz Sulejman Šarac

- Mehmed Džemaludin Čaušević

- hafiz Ibrahim Maglajlić

- Fehim Spaho

- Salih Safvet Bašić

- Hadži Ibrahim Fejić

- Sulejman Kemura

- Naim Hadžiabdić

- Husein Mujić

- Hadži Jakub Selimoski

- Dr. Mustafa Cerić

- Dr. Husein Kavazović

Portreti reisu-l-ulema su po prvi put prikazani, rađeni su u istoj tehnici, a autor je akademski slikar Ahmet Hundur.

"Dokumentima i drugim eksponatima koje Biblioteka čuva u svojim fondovima predstavljeni su menšurati svih 14 reisu-l-ulema posebno, kao što su menšure, postavljenja, nastupni govori i fotografije. Više informacja o izložbi i drugim relevantnim dokumentima koji zbog ograničenosti prostora nisu uključeni u izložbu, nudimo u katalogu izložbe koji smo pripremili za ovu priliku", dodao je Lavić.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.