Logo

Reisu-l-ulemi uručena knjiga „Svjedok turbulentnog vremena“

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

  • 0101

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je 25. marta 2019. godine delegaciju Redakcije Monografije Generacije Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. U sastavu delegacije bili su: Kemal Balihodžić, Suad Berbić, Mujo Berilo, Muris Hadžibaščaušević, Sejfo Kajmović, Husejin Smajić, recenzent dr. Ismet Bušatlić i Izedin Šikalo ispred izdavača.

Ovom prigodom delegacija je uručila Reisu-l-ulemi knjigu Svjedok turbulentnog vremena - Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972., te upoznala sa aktivnostima na pripremi i izdavanju ove monografije.

Riječ je o generaciji koja je brojala 100 pripadnika i spada među najbrojnije generacije Gazi Husrev-begove medrese u skoro 500 godina rada i djelovanja ove vaspitno obrazovne institucije. Iz ove generacije je reisu-l-ulema, zamjenik reisu-l-uleme, muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, dva doktora nauka, dva magistra, dva ambasadora, 54 pripadnika završili su fakultete, preko 40 imama, preko 5o u svom radu bili su vezani u aktivnosti Islamske zajednice, kao i veći broj direktora i rukovodilaca privrednih subjekata i institucija, profesora, uglednih privrednika, društveno političkih radnika...

422 generacija Gazi Husrev-begove medrese iz svog aktiviteta posebno ističe organizovani štrajk učenika Medrese koji je trajao od 11.01. do 17.03. 1972. godine (dva mjeseca i 6 dana).  

Pripadnici generacije imali su aktivnu ulogu u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992.-1995., od kojih su pet šehida, trojica dobitnika zlatnog ljiljana i jedan dobitnik zlatne policijske značke...

Reisu-l-ulema uz čestitke Redakciji, ovom prilikom je istakao da su pripadnici Gazi Husrev-begove medrese dijeleći sudbinu uvijek bili uz svoj narod u teškim i radosnim trenucima i životu, te preporučio da bi bilo dobro da i druge generacije pripremaju i izdaju ovakve monografije.

Iz Redakcije ističu da je iskazan interes i kandidovane su pripreme za održavanje promocija u Sarajevu, Bugojnu, Tuzli, Cazinu, Konjicu, Gradačcu, Jablanici, Bijeljini, Mostaru, Goraždu, Bihaću, u okviru vjersko kulturne manifestacije 509. Dana Ajvatovice.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.