A+ A A-

NAJUSPJEŠNIJA AKCIJA KLANJA KURBANA U SANDŽAKU

kurbanit     Ove godine, u organizaciji Mesihata Islamske zajednice Sandžaka, zaklano je 1.430 uplacenih kurbana i 89 kurbana koje su džematlije darovale Medresi.

     Od toga je dobijeno oko 52.000 kg kurbanskog mesa, namijenjenog za ishranu ucenika medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, ugroženih pojedinaca i porodica, te korisnika humanitarnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova u Sandžaku i šire. Uplate su pristigle iz svih sandžačkih gradova, od vjernika iz sandžačke dijaspore na Zapadu, te islamskih udruženja.

    Klanje je izvršeno, kao i prethodnih godina, u privatnoj klanici Lav u Sjenici, u savremenim tehnickim i higijensko-sanitarnim uslovima, uz konstantno prisustvo predstavnika Islamske zajednice. Klanje i podjelu mesa  pratio je i predstavnik turske organizacije Mili Gorus, donator 100 kurbana.

     Za godišnje potrebe Medrese dovoljna je 1/4 ukupne količine kurbanskog mesa, dok se 3/4 u toku godine podijele u humanitarne svrhe pobrojanim korisnicima, od kojih su najveći: siromašne porodice u svim medžlisima, Dom staraca u Tutinu, Specijalna bolnica u Novopazarskoj banji, zdravstveni centri u svim gradovima Sandžaka, Okružni zatvor u Novom Pazaru, kuhinje Crvenog krsta i dr.

     Ovogodišna akcija spada u red najuspješnijih kurbanskih akcija za 14 godina organizaovanja od strane Mešihata, i pored toga što je tzv. Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet, uprkos fetvi Vijeća za feteve Rijaseta, organizovalo paralelno akciju klanja kurbana i time proizvelo fesad u vjerničkim krugovima.

 

 Samir Škrijelj, sekretar Mešihata