Promo banner

A+ A A-

EPIDEMIJA DEBLJINE ZAHVAĆA I DJECU

debelit     EPIDEMIJA DEBLJINE ZAHVAĆA I DJECU MLAĐU OD 5 GODINA

     Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da barem jedna i pol milijarda odraslih žitelja našeg planeta teži više kilograma nego što bi trebalo, a da daljnjih 400 milijuna njih pati od patološke gojaznosti.

     Nepopularna statistika, ali ne i neočekivana. No, ono što čudi i plijeni pažnju je činjenica da se i milijuni djece diljem svijeta smatraju predebelima. U Sjedinjenim Državama nedavno je završeno nekoliko znanstvenih studija čiji rezultati odražavaju takvo stanje.

     Gojaznost kod odraslih je već odavno dokumentirana. Ova se činjenica uzima kao 'zdravo-za-gotovo' i malo koga čudi. No, ono što zabrinjava medicinsku javnost je činjenica da je 20 milijuna djece mlađe od 5 godina predebelo. Znanstvenici su zabrinuti zbog rizika od razvijanja kroničnih bolesti u starijoj dobi, kojem se ova djeca izlažu.

     Najnovije istraživanje, u koje je bilo uključeno 3600 djece s područja Sjeverne Amerike, pokazalo je da loše prehrambene navike i nedostatak fizičke aktivnosti stvaraju rizične faktore za razvijanje srčanih bolesti, faktore kao što su visoki nivo kolesterola u krvi i šećerna bolest. Stanje je dodatno otežano činjenicom da je kod jednog broja ove gojazne djece otkriven gubitak elastičnosti arterijskih stijenki i sužavanje lumena tih krvnih žila, stanja koja su do sada isključivo bila opisana kod odraslih.

     Drugo neočekivano otkriće je povezanost rasne pripadnosti i načina prehrane u djetinjstvu, sa razvijanjem gojaznosti. Ovu je studiju provela grupa znanstvenika s državnog sveučilišta u saveznoj državi Wisconsin, a ispitanici su bila djeca mlađa od tri godine. Sva su djeca potjecala iz radničkih obitelji s niskim primanjima, a, prema rasnoj pripadnosti, podijeljeni su u grupu hispanika, crnaca i bijelaca. Rezultati su pokazali da su djeca do tri godine starosti hispaničkog podrijetla bila u dvostruko više slučajeva gojazna u usporedbi sa crnačkom i bijelačkom djecom. Razlog se za ovu povezanost još uvijek ne zna.

     Istraživanje je pokazalo i da su šanse djece gojaznih roditelje dvostruko veće da budu gojazni, a i da su šanse novorođenčadi koja su hranjena na prsima u prvih šest mjeseci života, daleko veće da budu normalne tjelesne težine kad odrastu.

(http://www.voanews.com/croatian)