Logo

Otvorena džamija u St. Louisu uz važne poruke Reisu-l-uleme

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Sarajevo, 2. april 2017. (MINA) - Jučer je mevludskim programom u večernjim satima završena svečanost otvaranja džamije Nur Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u St. Louisu.

Pored delegacije Rijaseta IZ u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem, glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi, Sabahudin ef. Ćemana, ambasadora BiH u Washingtonu njegove ekselencije Harisa Hrle i predstavnika drugih vjerskih zajednica St Louisa otvaranju su prisustvovali i Bošnjaci pristigli iz čitave Amerike. O mjestu koje u lokalnoj zajednici i državi imaju Bošnjaci svjedoči i prisustvo čelnika općine Steva Stengera, državnog senatora Scotta Sifftona i državnog predstavnika Boba Burnsa na ceremoniji.

Prisutnima na centralnoj svečanosti koja je organizovana u subotu (1.4.2017) prije podne-namaza prigodnim govorom obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, poručivši Bošnjacima koji žive u dijaspori da ukoliko budu znali dijeliti ljubav sa drugima, mogu ostvariti sebe u zajednici.

- Oni koji se odvoje od zajednice, teško da će moći postići ono čemu streme. Mi, Bošnjaci, bez obzira na naše personalne ambicije, moramo znati da u zajednici možemo opstati i sačuvati tri kule bošnjačke. Vi ovdje imate svoje tri kule, a svako od vas je stražar u toj kuli. Prva kula je vaša vjera, druga jezik, a treća vaši običaji i tradicija - rekao je Kavazović.

Ove tri kule, nastavio je, moramo sačuvati za našu djecu.

- Ko god bude izmicao kamen iz ove kule bošnjačke, treba da se zapita hoće li jednoga dana ta kula uopće postojati. Zbog toga je važno da imamo Islamsku zajednicu i vas bosanske muslimane, koji se brinete i gradite ove džamije - istakao je Kavazović.

Okupljenima je poručio kako ne bi bilo dobro da novoizgrađena džamija nema jedne makaze iz Sarajeva.

- Ja znam da tamo u BiH ima puno vaših makaza, ali, eto, nama je bilo teško u koferima nositi puno makaza, pa smo donijeli jedne. Nadam se da će te makaze, zajedno sa vašim, braćo i sestre, očuvati ove kule o kojima sam govorio - rekao je Kavazović.

- Tamo gdje bude američka zastava, nek bude i naša bosanska. Kad god oni podignu svoju, nek to bude znak da i mi pored njihove moramo podići svoju, jer je to zastava dobra, mira, slobode, uvažavanja ljudskih prava i pomoći ljudima - zaključio je reis Kavazović

Predsjednik građevinskog odbora Alija Džekić je rekao da kada su davali projektni zadatak arhitektima, tražili da to izgledom bude jedna prava bosanska džamija, ali da u isto vrijeme svojim sadržajima obuhvati sve potrebe članova zajednice.

O samom projektu on je još rekao i to kako je objekat džamije ukupne korisne površine preko 900 m2 na tri etaže. U suterenu je multifunkcionalni prostor sa kuhinjom u kojem se održava mektebska nastava, redovne džematske večere, akike i različita druženja, a po potrebi ga može koristiti preko 200 klanjača. Na prizemlju centralno mjesto zauzima prostor za namaz koji može primiti oko 320 džematlija. Pored toga, u prizemlju se nalaze i abdesthana, sala za sastanke, kancelarija za imama, te muška divanhana sa bibliotekom. Na spratu je mahfil koji može primiti oko 250 klanjača, ženska abdesthana i ženska divanhana. Ove tri etaže povezane su liftom oko kojeg smo se dobro pomučili, ali koji se već pokazao kao odlična investicija i velika pomoć svima, a posebno našim starijim džematlijama. Pored džamije je parking sa 77 mjesta, za koji smo mislili da će nam biti dovoljan, ali već prva džuma i prvi vikend su pokazali da je praktično popunjen i za akšam i jaciju. Međutim, to nije problem, jer, hvala Bogu, imamo ga gdje širiti, a imamo i kome. Travnate površine kojima su džamija i parking okruženi su glavno mjesto okupljanja naših mladih i tu se već uveliko igraju nogometne utakmice- dodao je gospodin Džekić.

Izgradnja džamije je trajala sedam godina a kompleks se prostire na 11 duluma zemlje koju su džematlije vlastitim sredstvima kupili. U samu džamiju uloženo je oko $1.5 miliona.

  • 0101

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.