A+ A A-

SVE SUMNJE O PRIČLJIVOSTI ŽENA - POTVRĐENE

Na razočaranje onih koji ovakve opaske smatraju neukusnim stereotipom, čini se da uistinu postoje znanstveni dokazi da žene zaista jesu pričljiviji spol. Psihijatrica i samozvana feministica sa Sveučilišta California u San Franciscu, Louann Brizendine napisala je knjigu “The Female Brain” – Ženski mozak - u kojoj zaključuje da žene doista pričaju više od muškaraca.

I to, čini se, puno, puno više, barem u situacijama kad se osjećaju ugodno i slobodno. Medjusobno, žene čak govore istovremeno, što se muškarcima koji to slušaju čini čak nepristojnim. Ali one jedna drugu savršeno razumiju. Sve se ovo dogadja jer žene doživljavaju svijet drugačije nego muškarci, kaže psihijatrica Louann Brizendine. Njeno istraživanje, kao i više od tisuću drugih koje je ona proučila, uvjerilo ju je da je - u odnosu na mozak muškarca - u ženskom mozgu puno više stanica posvećeno razmišljanju o onome što žele da kažu, kao i izgovaranju tih misli. Ženski je mozak povezan drugačije, čak i prije rodjenja.

Doktorica Brizendine daje sljedeću usporedbu: 'Žene imaju autoput s 8 traka za procesuiranje osjećaja, dok je kod muškaraca taj put tek mala seoska cesta.' Žene procesuiraju te osjećaje kroz razgovor, i pričaju, i pričaju…o tome kako se osjećaju. U svojoj knjizi “Ženski mozak”, doktorica Brizendine kaže da prosječna žena izgovori oko 20 tisuća riječi svakog dana. Muškarci izgovore oko dvije trećine manje, tek 7 tisuća riječi.

Naravno, neki muškarci, kao i muški galebovi, rekli bi da imaju puno toga što žele reći, no ne mogu doći do riječi.

(voanews.com/croatian)