A+ A A-

Fondacija "Popis 2013." uredno dokumentira sva kršenja na popisu

popis-2013-ilustracija- Fondacija "POPIS 2013." ima za cilj na pozitivan način pružiti podršku odgovornim za provođenje predstojećeg popisa, te doprinijeti javnom informisanju građana o različitim aspektima predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Međutim, popis stanovništva se odvija uz primijetne nedostatke i kršenje zakonskih i popisnih procedura. U ovome času Agencija za statistiku trebala bi registrirati sve slučajeve i sakcionirati
odgovorne. Fondacija svakodnevno od svojih aktivista sa terena dobiva informacije o grubom kršenju zakonskih odredbi od strane instruktora i popisivača.

Naročito je izraženo kršenje zakonskih odredbi koje tretiraju osobe koje će popisom biti obuhvaćene.
Ističemo da su pojedini popisivači i instruktori u više slučajeva, a posebno u entitetu RS,
protuzakonito uskraćivali Bošnjacima zakonom garantirano pravo na popisivanje privremeno odsutnih, iako je odredbom člana 7 stav 2 Zakona o popisu BiH utvrđeno da se privremeno odsutneosobe imaju popisati i da ulaze u ukupno stanovništvo BiH. Također, zbilježeni su slučajevi da je Bošnjacima uskraćivano pravo utvrđeno odredbom člana 17 stav 3 Zakona o Popisu, po kojem jedan odrasli član domaćinstva ima pravo popisati sve članove domaćinstva. Naime, u ovim primjerima samo oni članovi domaćinstva koji su prisustvovali samom činu popisivanja bili su popisani, a svi drugi su bili izostavljeni, što je potpuno u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

Fondacija uredno dokumentira sva takva i slična kršenja propisa i blagovremeno reagira prema
zvaničnim institucijama da se ista zaustave i isprave. Obavještavamo javnost da ćemo
angažirati sve pravne module koji će zšstiti građane i krivično gonitipopisivače koji se ponašaju nezakonito i nasilno.

Molimo građane da shvate da je ovo Popis u državi Bosni i Hercegovini i da popisivači po zakonu moraju popisati sve građene koje zateknu na terenu i zapisati ono što kažu.

Također, Fondacija POPIS 2013. upozorava na bitnost donošenja Protokola o obezbijeđenju i zaštiti
centara za deponovanje popisnica na Lokalnim nivoima, kao i donošenje Protokola o zaštiti podataka.
S toga tražimo od Agencije za statistiku BiH da odmah usvoji i potpiše navedene protokole, piše u saopćenju koje je potpisao direktor Fondacije Andan Jašarević.