A+ A A-

Otvorenje džamije i kulturno-obrazovnog centra Tušanj

 

tuzlaU subotu 5. oktobra 2013. godine u Tuzli će biti svečano otvoreni Kulturno-obrazovni centar i Džamija Tušanj, u istoimenom naselju. Ceremonija će početi u 11 sati.

 

Svečanosti će prisustvovati brojni vjernici iz Tuzle i drugih gradova iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Ovome činu će prisustvovati reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, predsjednik Sabora Safet Softić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predstavnici donatora iz Kuvajta, premijer Tuzlanskog kantona i drugi zvaničnici iz političkog i javnog života.

 

Presijecanje vrpce, kao simbolični čin otvorenja, obavit će reisu-l-ulema Kavazović i predstavnik donatora.

 

Noć uoči otvorenja (petak, 4. oktobar 2013.), poslije akšamskog namaza (oko 18,30 h) bit će proučen mevlud u novoj džamiji.

 

Džamija i kulturno-obrazovni centar Tušanj izgrađeni su kao jedinstvena i arhitektonski zaokružena i skladna cjelina neposredno uz lokaciju nekadašnje džamije Amber hatun (Tušanjske), koja je porušena nakon II svjetskog rata. Centar ima učionice i amfiteatar, te niz pratećih sadržaja, potrebnih za njegovo funkcioniranje. Povezan je s džamijom, kao središnjom komponentom ovoga kompleksa i pruža dobre mogućnosti za redovno odvijanje odgojnih, edukativnih i drugih programa. Izgrađen je sredstvima donatora iz islamskog svijeta, kao i prilozima vjernika iz Tuzle.