Promo banner

A+ A A-

Naše hadžije u Medini

Jučerašnjim letom sa sarajevskog aerodroma i posljednja grupa ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine otputovala je put Mekke i Medine.

hadz-bih-medina-2013-1Naše hadžije sada se nalaze u Medini gdje su smještene u hotelima „Dijar Marmara“ i „Salam Marmara“.  Hoteli se nalaze sa zapadne strane Poslanikove džamije i međusobno su udaljeni 340 m, a isto toliko iznosi i udaljenost od Poslanikove Džamije. U hotelu „Dijar Marmara“ smješteno je 800, dok je u hotelu „Salam Marmara“ smješteno 200 hadžija.  Slobodno vrijeme hadžije koriste za individualne ibadete, a prema riječima, rukovodioca Ureda za hadž, vodiči potiču hadžije da što više vremena provode u ibadetima u Poslanikovoj a.s. džamiji.

„Izravnu komunikaciju svakodnevno sa našim hadžijama imaju vodiči, a pored vodiča, zadužene su i dvije muallime, šerijatski konsultanti, koje prate njihovo psihičko i fizičko stanje kao i ljekarska ekipa koja kroz ambulantu cjelodnevno prati zdravstveno stanje svih naših hadžija“, kazao je rukovodilac Ureda za hadž.

Tokom subote i nedjelje bit će organizovan kolektivni obilazak medinskih znamenitosti, mjesta Uhud, Hendek, dažmiju u Kubau i Mesdžidu-Kibletejn. Tu će se naše hadžije upoznati sa historijskim kao i drugim informacijama vezanim za ova mjesta.

Zdravstveno stanje svih hadžija je dobro što je potvrdila i ljekarska služba zadužena za ovogodišnju ljekarsku pomoć.

Naše hadžije u Medini ostaju do četvrtka, 10. oktobra, kada će se uputiti ka Mekki.