A+ A A-

Saradnja Vakufske direkcije i kuvajtskih organizacija na izgradnji džamija

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini posljednjih godina uspostavila je vrlo kvalitetnu saradnju s različitim kuvajtskim organizacijama koje na području Bosne i Hercegovine implementiraju različite vrste humanitarnih i socijalnih programa te izgradnju i obnovu džamija.

kuv-dzam-matuz-1

Do sada je, zahvaljujući kuvajtskim donatorima, posredstvom Vakufske direkcije sagrađeno i obnovljeno 8 džamija, dok je u toku izgradnja dvije džamije, od kojih se posebno izdvaja završetak Gradske džamije u Konjicu.

Prošle sedmice otvorene su dvije džamije koje su izgrađene sredstvima kuvajtskih donatora. Naime, u subotu, 28. 09. 2013.godine, u prisustvu mnogobrojnih vjernika, predstavnika Islamske zajednice u BiH i društveno-političkog života svečano je otvorena „Kuvajtska džamija“ u Matuzići Polju, Medžlis IZ-e Doboj, Općina Doboj Jug. Ovaj prelijepi objekat poklon je kuvajtskog naroda vjernicima u Bosni i Hercegovini. Sredstva za izgradnju džamije obezbijedila je Vakufska direkcija putem Bejtu-zekata iz Kuvajta a kroz vakufski „Fond za izgradnju novih, rekonstrukciju i adaptaciju vakufskih i vjerskih obekata“.

Također, u nedjelju 29. septembra 2013. godine u Podlugovima Medžlis IZ Sarajevo je svečano otvorena novoizgrađena džamija. Sredstva za dovršetak džamije obezbijedila je Vakufska direkcija putem humanitarne organizacije Al Najat iz Kuvajta kroz vakufski „Fond za izgradnju novih, rekonstrukciju i adaptaciju postojećih vakufskih i vjerskih objekata”.

Džamija u Matuzićima izgrađena je u roku od šest mjeseci te po tome spada u jednu od najbrže završenih džamija u Bosni i Hercegovini. Abdullah Hajdar, direktor Odjela za spoljne odnose pri fondu „Bejtu-zekat“, na otvoru džamije u Matuzićima, istakao je da fondacija „Bejtu-zekat“ finansira ovakve projekte širom svijeta ali i da u Bosni i Hercegovini osigurava stipendije za studente posredstvom vakufskog „Fonda Bošnjaci“.

Direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović na otvoru džamije u Matuzićima, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme, iskazao je zahvalnost donatorima što su imali razumijevanja za potrebe džematlija u džematu Matuzići te istakao da Islamska zajednica u kontinuitetu obnavlja staru i gradi novu infrastrukturu.

S druge strane, prema riječima predsjednika Građevinskog odbora za izgradnju džamije u Ilijašu Adema Efendića, temeljac za džamiju u Podlugovima postavljen je u junu 2009. godine. Gradnju džamije pomogle su različite lokalne strukture, ali su sredstva za njeno dovršenje osigurana posredstvom organizacije Al Najat iz Kuvajta. Direktor ove humanitarne organizacije Muhammed Ismail El Ensari, koji je prisustvovao otovrenju džamije u Podlugovima, je istakao da je džamija u Podlugovima samo jedan u nizu projekata koje ova humanitarna organizacija realizira u Bosni i Hercegovini. Napomenuo je da je počastvovan što je u mogućnosti da pred ovako velikim brojem vjernika otvori novosagrađenu džamiju. Naročito je istaknuo ulogu Vakufske direkcije i njenih uposlenika u realizaciji projekta.

Direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović u Podlugovima je naglasio ulogu vakifa iz Kuvajta i njihovu ljubav prema Bosni i Bošnjacima. Ta njihova ljubav ima svoj odraz u djelima kojima nesebično pomažu našu domovinu, kazao je Zajimović, te u znak zahvalnosti na doniranim sredstvima uručio prigodne zahvalnice predstavniku donatora iz Kuvajta.

  • 11