A+ A A-

Sve spremno za polaganje kamena temeljca za izgradnju IC u Mainzu

ic-mainz-maketa-2013Sve je spremno za održavanje svečane ceremonije polaganja kamena temeljca za izgradnju novog Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Mainzu, koja će se održati 28. septembra (subota) sa početkom u 14,00 sati, u ovom glavnom gradu Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz Savezne Republike Njemačke. 

„Dvomjesečne pripreme za historijski događaj održavanja ceremonije polaganja kamena temeljca za novi IKC Bošnjaka u Mainzu su uspješno okončane. Kako bi sve bilo u najboljem redu angažirano je na desetine džematlija, a oslonili smo se i na profesionalnu podršku agencije „Media Content Managament“ iz Sarajeva. Osim zvanica, svoj dolazak taj dan najavili su i hiljade gostiju iz cijele Evrope. Vjerujem da ćemo ako Bog da sa najvišim ocjenama proći ovaj veliki test, te da ćemo pokazati da je Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj značajan stub vjere, kulture, integracije, mira i suživota u okviru zajednice naroda Evropske unije, ali i važan faktor očuvanja jedinstva Bošnjaka i Islamske zajednice u domovini“, riječi su šefa protokola programa polaganja kamena temeljca za novi IKC Bošnjaka u Mainzu Ševketa Zukića.

Kamen temeljac položit će reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović, zajedno sa imamom džemata u Mainzu Halilom ef. Makićem, a tu su još i gradonačelnik Grada Mainza Michael Ebling, Rifat Halilović predsjednik džemata Mainz, Nusret Faković predsjednik  Građevinskog odbora, vakifi Sako Dacić i Hasib Zuković, kao i vakif koji toga dana izdvoji najveći prilog za izgradnju džamije.

Uz reisu-l-ulemu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, ef. Kavazović, svoj dolazak potvrdili su izaslanik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, gospodin Edin Ramić, kao i  ministrica Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz  za integracije, porodicu, djecu , omladinu  i žene, gospođa Irene Alt, kao i mnogi drugi gosti iz vjerskog, kulturnog i sportskog života, i članovi diplomatskog u Njemačkoj.

Kulturno – vjerski program počet će u 12,00 sati, a početak programa ceremonije je u 14,00 sati. Svi gosti moći će probati i pravu bosansku kafu Zlatnu džezvu iz Vispakove najveće džezve na svijetu. Sav prihod od prodaje kafe taj dan namijenjen je za izgradnju nove džamije.

Nakon završetka ceremonije polaganja kamena temeljca, predviđeno je obraćanje učesnika programa novinarima.

Više o projektu na www.dzemat-mainz.de