A+ A A-

Izvještaj sa VIII takmičenja u hifzu Kur`ana u BiH

Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fondacija „Hifz Časnog Kur'ana“ u Sarajevu, u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i Kerima iz Džedde organizirali su OSMO TAKMIČENJE U HIFZU KUR'AN-I KERIMA U BOSNI I HERCEGOVINI. Takmičenje je održano u Centru za lično i profesionalno usavršavanje u Sarajevu 21. i 22. septembra 2013. godine. Ova smotra hifza otvorena je učenjem odlomka Kur'ana od strane hafiza Abdussameda Podojka, nakon čega je uslijedila pozdravna riječ od strane dr. Džemala Mosleha, direktora Fondacije „Hifz Časnog Kur'ana“ u Sarajevu.

VIII-tak-hifz-sara-09-2013-1

Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe dr. Amir-ef. Karić, naglasio je kako mu je posebna čast i zadovoljstvo sudjelovati na događajima poput ovoga. Na kraju svog svečanog govora proglasio je OSMO TAKMIČENJE U HIFZU KUR'AN-I KERIMA U BOSNI I HERCEGOVINI otvorenim.

Takmičenje se odvijalo u četiri kategorije, a vještinu i umijeće takmičara ocjenjivala je komisija u sastavu: kurra hafiz dr. Dževad Šošić, profesor na Fakultetu islamskih nauka (predsjednik), hafiz mr. Mensur Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije i profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu (član), hafiz Fadil Bektaš, profesor u Elči Ibrahim-pašinoj medresi (član), i hafiz Armin Abaza, profesor u Karađoz-begovoj medresi (član).

Nakon dvodnevnog takmičenja svečano proglašenje pobjednika održano je u velikom amfiteatru Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Pored takmičara na ovoj manifestaciji bio je prisutan reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, šejh dr. Abdullah Basfar, generalni sekretar  Svjetske organizacije za hifz Kur'an-i Kerima, veliki broj ljubitelja hifza te gosti i zvanice ispred ambasada islamskih zemalja u BiH. Ukupan fond novčanih nagrada za ovo takmičenje je iznosio 7.500,00 eura. Svi takmičari su dobili priznanja i hedije a najuspješniji su dobili diplome i vrijedne novčane nagrade.

Ova svečanost upotpunjena je promocijom novih hafiza koji su u 1434. h.g. kroz program stipendiranja Fondacije „Hifz Časnog Kur'ana“ u Sarajevu stekli to časno zvanje. Njima je Fondacija „Hifz Časnog kur'ana“ dodijelila posebna priznanja i novčanu nagradu u iznosu 1.000,00 eura, pojedinačno. U ime novih hafiza prisutnima se obratio hafiz Abdussamed Podojak.

Prisutnima na završnoj svečanosti obratili su se i dr. Abdullah Basfar i Reisu-lulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji i realizaciji Osmog takmičenja u hifzu Kur'an-i Kerima u BiH sudjelovali su: Muhamed Šerbi i Zijad Suljić (Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta), te dr. Džemal Mosleh (Fondacija „Hifz Časnog Kur'ana“ u Sarajevu).

Realizacija svih aktivnosti bila je na izuzetno visokom nivou zbog čega Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH iskazuje posebnu zahvalnost  Svjetskoj organizaciji za hifz Kur'an-i Kerima iz Džedde koja tradicionalno pomaže i podržava ovu manifestaciju i Fondaciji „Hifz Časnog Kur'ana“ u Sarajevu koja je suorganizator i finansijer takmičenja.

Na kraju završne manifestacije, ispred Islamske zajednice u BiH, Svjetske organizacije za hifz Kur'an-i Kerima iz Džedde i Fondacije „Hifz Časnog Kur'ana“ u Sarajevu uručena su posebna priznanja ustanovama i pojedincima zaslužnim za promociju hifza u BiH i dugogodišnju realizaciju takmičenja u hifzu na nivou BiH.

Osmo takmičenje je zatvoreno učenjem odlomka iz Kur'ana od strane ovogodišnjeg pobjednika u prvoj kategoriji, hafiza Harisa Čorbe i dovom šejha dr. Abdullaha Basfara.

REZULTATI OSMOG TAKMIČENJA

U HIFZU ČASNOG KUR'ANA

I)                   KATEGORIJA: HIFZ CIJELOG KUR'ANA SA TEDŽVIDOM

IME I PREZIME

OSVOJENO MJESTO

OSVOJENI BODOVI

HAFIZ HARIS ČORBO

1

99,05

HAFIZ MUHAMMED MWALIDI

2

98,75

HAFIZ ALEN KEHIĆ

3

98,72

HAFIZ MUHAMED FETIĆ

4

98,45

HAFIZ ZAJIM ŠILJIĆ

5

98,05

HAFIZA MERJEM KAPO

6

95,97

 

 

II)                KATEGORIJA: HIFZ 20 DŽUZOVA SA TEDŽVIDOM

IME I PREZIME

OSVOJENO MJESTO

OSVOJENI BODOVI

HAFIZ JUSUF BEĆOJA

1

99,15

HAFIZ ISMAIL ČEHIĆ

2

98,12

HAFIZA MAHIRA VLAJČIĆ

3

96,90

HAFIZ MERSAD NUHANOVIĆ

4

96,53

HAFIZ EMIR SINANOVIĆ

5

94,96

HAFIZA MARYAM MWALIDI

6

94,59

HAFIZ ABDUSSAMED PODOJAK

7

94,12

HAFIZ DAMIR JAHIĆ

8

93,93

HAFIZ ADNAN MA'ATI

9

93,68

HAFIZ ERNAD KUJRAKOVIĆ

10

92,00

HAFIZA LEJLA MUJČINOVIĆ

11

90,81

HAFIZA FATIMA MWALIDI

12

56,50

 

 

$1III)              KATEGORIJA: HIFZ 10 DŽUZOVA SA TEDŽVIDOM

IME I PREZIME

OSVOJENO MJESTO

OSVOJENI BODOVI

SUAD GODUŠEVIĆ

1

98,65

ZEKIJA KRVAVAC

2

95,62

HAFIZ SALAHUDDIN HUSSEIN

3

75,81

HARUN ČORBO

4

51,68

HALID KASAPOVIĆ

5

15,62

 

 

IV)              KATEGORIJA: HIFZ 5 DŽUZOVA SA TEDŽVIDOM

IME I PREZIME

OSVOJENO MJESTO

OSVOJENI BODOVI

MEHMED ZUKIĆ

1

97,95

FATIMA KAPO

2

91,33

OSMAN TUFEKČIĆ

3

81,66

TARIK DOGAN

4

34,66

ISMAIL ZLOTRG

5

33,91

AHMED MWALIDI

6

31,49

ABDULLAH ZALIHIĆ

7

11,25

EMINA PIVČIĆ

8

10,00

EMIR MUJČIN

9

9,00