A+ A A-

Zajednička ikrar dova za 14 hadžija iz Srebrenika

Odlazak na hadž je velika želja svakog iskrenog muslimana i muslimanke. Dočekati svoj ispraćaj na hadž je značio uspjeh svakog takvog insana Božijeg. Sama svečanost ispraćaja pojedinaca ili grupa hadžija posebno se oglašavala, da li putem pisanih pozivnica ili putem obavijesti, koje su imami čitali na hutbama.

ikr-dov-sreb-09-2013-1

Kako je već ovdje tradicija i običaj, ikrar dove na području Medžlisa IZ Srebrenik, su skoro pa obavezne i one su lijepo posjećene. Uz učenje Kur'ana, mevluda, tekbira, ilahija i salavata, uputi se i prigodna besjeda i prouči dova.

Džamija u džematu Murati u nedjelju 22.09.2013. godine, poslije podne namaza, je bila pretjesna da primi sve one koji su željeli prisustvovati hadžijskoj dovi slanjanskim hadžijama.

Ove godine na hadž iz džemata Murati ide četvero hadžija: Joldić-ef Mevludin, predsjednik IO Medžlisa Srebrenik i njegova hanuma Hana, kao i njegov brat Joldić Salim I njegova hanuma Fatima.

Tradicija je u Srebreniku da se prvo u kućama hadžija prouči ašere i da se hadžije iz svojih kuća do džamije prate tekbirima, tako je bilo i ove godine, kada su srebrenički imami zajedno sa muftijom tuzlanskim mr. Vahid-ef Fazlovićem i ostalim gostima otišli do hadžijskih kuća i iz njih slanjanskim ulicama dopratili hadžije u prelijepu džamiju u Muratima. Prije podne-namaza u kući hadžija je 46 imama proučilo hatmu i dovu za hairli put hadžijama Mevludin-ef, njegovoj hanumi Hani, bratu Salimu i njegovoj hanumi Fatimi, kao i svim hadžijama iz Sladne-Murati i svim hadžijama koji ove godine putuju iz Srebrenika pa i cijele Bosne. Nakon klanjanja podne namaza glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik ef Hodžić poselamio je prisutne i zaželio im dobrodošlicu. Posebne selame je uputio muftiji tuzlanskom Vahid-ef Fazloviću i zahvalio mu se na njegovom dolasku. U svom uvodnom govoru Refik ef je govorio o važnosti hadža, osjećajima hadžija koje dožive boraveći na časnim mjestima i o čistoći koju dožive zikreći i gledajući u Kur'an i Kabu, o smislu i simbolici hadžskih obreda.

Poslije izvedenog programa priređenog za tu priliku, koji su izveli imami Medžlisa Srebrenik i okolnih medžlisa, prisutnima se obratio i prigodan vaz održao muftija tuzlanski Vahid-ef Fazlović, koji nije mogao sakriti svoju radost što prisustvuje ovom svečanom činu i u svome obraćanju je čestitao hadžijama koji ove godine idu na hadž. Muftija je istakao važnosti hadždža, o njegovom uticaju na vjernike, te je ukazao na važnosti i vrijednosti džemata.

Ikrar dovi u Muratima prisustvovao je veliki broj vjernika, hadžija, imama, profesora medrese te prijatelja i rodbine, istaknuti je da džemat Murati imaju razloga za radost i da će današnji dan biti upisan u historiju ovog džemata.

U džematu Kiseljak proučena je dova u subotu 07. 09. 2013. godine za h. Hogić Eminu, a u nedjelju 08.09.2013. godine u džematu Luka proučena je ikrar dova za h. Smajlović Hatidžu.

Ove godine sa područja Medžlisa IZ Srebrenik put Mekke i Medine putuje 14 hadžija: Muhić Rešid, Muhić Fatima, Mahmutović Zlatija, Mahmutović Almir, Bašić Hazim, Bašić Sadija, Smajlović Hatidža, Hogić Emina, Džibrić Begzada, Džibrić Muhamed, Joldić Mevludin, Joldić Hana, Joldić Salim i Joldić Fatima.

Allaha molimo da svima hadž bude mebrur, a nama da Allah podari hajr i da i mi okusimo ljepotu i slast hadža, da i mi izbliza gledamo Mekku i Medinu, da hodamo stopama kuda su hodali Allahovi najdraži, napijemo se izvora zemzem i klanjamo namaz na mjestu gdje su klanjali Poslanici. Amin!

Damir ef. Babajić

  • 0101