Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema i muftije naglasili važnost popisa stanovništva za Islamsku zajednicu

Sarajevo, 23. septembar 2013. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović održao je danas sastanak sa svim muftijama iz Bosne i Hercegovine na kojem su razmotrene planirane i realizirane aktivnosti Islamske zajednice koje se tiču njene podrške građanima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju zakonske obaveze popisa stanovništva, koji će se provesti od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

reis-muftije-popis-09-2013-1

Na sastanku je istaknuta važnost popisa stanovništva u stvarnom i statističkom pogledu za cijelu Islamsku zajednicu i njen dalji rad i razvoj. Pored ostalog, u raspravi je naglašeno da je od posebne važnosti da se građani Bosne i Hercegovine popišu u prijeratnim mjestima prebivališta i da ne žale vremena i truda kako bi se popisali u prijeratnim mjestima boravka, jer će to biti njihov važan i nezamjenjiv doprinos za državu Bosni i Hercegovinu i buduće generacije.

Sa sastanka, reisu-l-ulema i muftije uputili su poziv građanima Bosne i Hercegovine, koji su privremeno odsutni van granica Bosne i Hercegovine, posebno u zapadnoevropskim državama, da na vrijeme planiraju dolazak u domovinu kako bi na licu mjesta izvršili dužnost popisa stanovništva.

Muftije su ukazale da je primjetno širenje glasina i netačnih informacija ali i zastrašivanja, što se prvenstveno odnosi na popis građana Bosne i Hercegovine koji su privremeno odsutni iz države. Takvih primjera širenja netačnih glasina i zastrašivanja evidentirano je na području entiteta Republika Srpska te je zatraženo da državni organi adekvatno reagiraju i otklone sve prepreke koje stoje na putu provođenja popisa stanovništva. Na sastanku je istaknuto da je važno upoznati građane Bosne i Hercegovine na dužnost popisivača da se pridržavaju zakonskih odredbi i popisnih uputstava koja predviđaju rigorozne kazne za one popisivače koji budu sugerirali odgovore ili ne budu vršili svoju dužnost u skladu sa zakonom. Građani sve takve slučajeve trebaju evidentirati i prijaviti.  

Reisu-l-ulema i muftije su još jednom ukazali na nedoslijednosti i manjkavosti u Zakonu o popisu stanovništva i na propuste političkih subjekata prilikom usvajanja Zakona te na pasivnost da se naknadno uočene manjkavosti iz Zakona otklone. Isto tako iskazana je zabrinutost što još uvijek nije donesen šifrarnik u kojem se treba propisati zbrajanje odrednica Bošnjak i Musliman u istu šifru. Reisu-l-ulema i muftije traže od bošnjačkih predstavnika u Vijeću ministara i drugim državnim organima da osiguraju da se ovaj zahtjev ispoštuje.

reis-muftije-popis-09-2013-2

Također, reisu-l-ulema i muftije su ponovo podsjetili da je musliman vjerska odrednica a ne nacionalno ime. Zbog toga je neprihvatljivo da neko svjesno uzurpira univerzalno vjersko ime musliman i koristi ga kao nacionalnu odrednicu. Istaknuto je da je naše povijesno nacionalno ime Bošnjak/Bošnjakinja i da je naš jezik bosanski.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će nastaviti da u granicama svojih mogućnosti pomogne bošnjačkom narodu, a muftije, glavni imami i imami u svim našim džematima u domovini i bošnjačkoj dijaspori bit će na raspolaganju svakom Bošnjaku i Bošnjakinji, zaključeno je na sastanku reisu-l-uleme i muftija.