Logo

Ulcinj ugostio XV sportske susrete uposlenika IZ-e u BiH i regionu

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

U periodu od 01. do 04. septembra tekuće 2013. godine u Ulcinju su organizirani XV Sportski susreti uposlenika Islamske zajednice u BiH i regionu. Ove sportske susrete tradicionalno organizuju Udruženje Ilmijje IZ-e u BiH i Sportski odbor  pri Rijasetu IZ u BiH.  U Ulcinju je sudjelovalo trinaest ekipa koje su sastavljene od  uposlenika  medžlisa i muftiluka iz BiH, Sandžaka, Crne Gore, te uposlenici Islamske zajednice sa Kosova. Ovi susreti su već nekoliko godina internacionalni, što potvrđuje spisak ovogodišnjih učesnika, kao i prošlogodišnjih susreta na kojima su učestvovali takmičari iz Republike Turske.

spor-sus-ulcinj-09-2013-1

 

Svake godine Sportski odbor odabere drugog domaćina susreta, a ove godine taj zadatak je pripao prošlogodišnjim pobjednicima - Islamskoj zajednici u Crnoj Gori. Kao i svake godine, učesnici se takmiče u atletskim disciplinama (100m, 200m, 800m, 4x100m, bacanje kugle, skok u dalj), košarci, futsalu, stonom tenisu i šahu. Takmičenja u svim disciplinama su se održavala  u Ulcinju, u krugu hotela „Olimpic“,gdje su svi učesnici bili smješteni, te u Sportskim dvoranama u Ulcinju. 

Svečano otvaranje XV Sportskih susreta obavljeno je u ponedjeljak, 02. septembra, u 13:30h  uz postrojavanje svih učesnika. Na ceremoniji otvaranja prisutan je bio veliki broj gostiju i zvanica ispred IZ u BiH, IZ u Crnoj Gori te općinskih i viših vlasti u Crnoj Gori.

Prije svečanog otvaranja  upriličena su natjecanja u atletskim disciplinama koje su se odvijale pod vodstvom proslavljenog bh. atletičara,  atletskog trenera i sudije Islama Đuguma. Na 100m, kao i na 200m slavio je Nermin Pašalić (Zenica), dok je u utrci na 800m najbolji bio Šefćet Bilalović (Sandžak). U bacanju kugle slavio je Kenan Hadrović (Sandžak), a u skoku u dalj Senahid Mihaljević (Sarajevo). U izuzetno zanimljivoj štafeti 4x100m slavili su atletičari iz Crne Gore, ispred takmičara iz Zenice i Sandžaka. Ukupni pobjednik u atletici je bila ekipa muftijstva Zeničkog. U stonom tenisu slavio je takmičar iz Crne Gore Edvin Demić, dok je u šahu najbolji bio Ismet Pramenković iz Sandžaka.

Košarkaški turnir je također bio zanimljiv, a nakon utakmica po grupama dobili smo parove  polufinala: Sandžak – Goražde i Crna Gora – Tuzla. U prvom polufinalu sjajni košarkaši iz Sandžaka su bez problema savladali Goraždane, dok je Tuzla slavila protiv domaćina. Finalna utakmica je dobrom igrom košarkaša iz Sandžaka lišena neizvjesnosti, pa je Sandžak slavio protiv Tuzle rezultatom 27-14. Treće mjesto u košarci zauzeli su takmičari iz Goražda. Turnir u futsalu je po običaju izazvao najviše interesovanja, a nakon grupnih takmičenja, polufinalne parove su činili Bihać – Profesori obrazovnih ustanova i Zenica – Tuzla. Ekipa Bihaća nije uspjela parirati ekipi profesora, koji su slavili sa 4-0, dok je Tuzla u izjednačenoj utakmici  minimalno savladala ekipu Zenice 1-0, pa su se Zeničani morali zadovoljiti trećim mjestom. U finalu profesori Obrazovnih ustanova je slavila protiv Tuzle sa 7-3. Najbolji strijelac je Nermin Pašalić (Zenica), dok je titula za fer-play pripala Rasimu Džafiću (Goražde).  

U srijedu 04. septembra odigrane su pomenute finalne utakmice u futsalu i košarci, a održana je i ceremonija proglašavanja najboljih i najuspješnijih, čime su XV Sportski susreti uposlenika IZ u BiH i regionu okončani. U ukupnom poretku najbolji su bili takmičari iz Sandžaka, koji su slavili sa 87.5 bodova, ispred Tuzle, čiji su takmičari osvojili 74.9 bodova i Crne Gore, koja je sa osvojila 64.7 bod. Treba istaći posebno odlično domaćinstvo organizatora Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifat ef. Fejzićem, te ljudi koji su dali poseban doprinos u organizaciji susreta, vlastima grada Ulcinja, Odboru IZ-e Ulcinj te TIKI – Turskoj regionalnoj razvoj agenciji, ured za Crnu Goru. 

Sportski odbor je posebno zadovoljan činjenicom da su XV-ti, kao i svi  prethodni sportski susreti, protekli u sportskom i fer natjecanju, što se i očekuje od ovakvih susreta. Inače, cilj ovih sportskih susreta nije samo sport i takmičenje, nego općenito druženje, širenje prijateljstva i međusobno upoznavanje u ime Boga, a na korist svim učesnicima.

Edin Spahić

  • 0000

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.