A+ A A-

Bajramska čestitka reisu-l-uleme emeritusa Cerića

mustafa-ceric-sbkPredsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić Bošnjakinjama i Bošnjacima muslimanima u domovini, regionu i svijetu uputio je bajramsku čestitku u kojoj se kaže:

- Zahvaljujući se Uzvišenom Allahu na blagodatima mubarek ramazana i moleći Ga da nam u sevap upiše ibadet posta, čast mi je da svim Bošnjacima i Bošnjakinjama u domovini, regionu i svijetu čestitam Ramazanski bajram u 1434/2013. godini.

Činim to sa osjećajem sreće i ponosa zato što vidim da Bošnjakinje i Bošnjaci širom svijeta svakim danom postaju svjesniji svoje vjerske, nacionalne i kulturne pripadnosti. Kroz ovogodišnje zajedničke iftare u Gracu (Austrija), Ljubljani (Slovenija), Zagrebu (Hrvatska), Bihaću, Srebrenici i Sarajevu (Bosna), Plavu i Gusinju (Crna Gora), Prizrenu i Gornjoj Ljubinji (Kosovo), Skoplju (Makedonija), Sjenici i Novom Pazaru (Sandžak) uvjerio sam se u vjersku, nacionalnu i kulturnu samosvjest Bošnjaka i Bošnjakinja, kao i njihovu potrebu za druženjem, međusobnim uvažavanjem i zajedničkim djelovanjem na putu moralne obnove i nacionalnog oporavka. Prisustvo bošnjačke omladine na ramazanskim iftarima i susretima daje nam nadu i vjeru u bošnjačku bolju i sugurniju budućnost bez straha od progona i genocida.

Stoga, dozvolite mi, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje ma gdje bili, da vas povodom ovogodišnjih bajramskih blagdana pozovem na istinsku međusobnu bratsku ljubav i iskrenu međusobnu nacionalnu solidarnost radi našeg bošnjačkog uspjeha na ovome i našeg spasa na drugome svijetu. Uzvišeni Allah je nas počastio da budemo generacija koja će uraditi sve što je u njenoj moći kako se više nikad našem narodu ne bi ponovio genocid. Ali ne samo nama, već nikome i nigdje u svijetu zato što smo mi svjesni svoje odgovornosti za spas čovječanstva. Naš ibadet posta u Ramazanu nas je poučio da je naša sreća u sreći drugoga, da je naša sloboda u slobodi drugoga, da je naš mir u miru drugoga te da je naša sigurnost u sigurnosti drugoga, našeg komšije kojem u blagdanu Bajrama pružamo ruku prijateljstva.             

Jer, Bajram je vrijeme kad treba da pokažemo posebnu ljubav prema svakome: roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima. Bajram je vrijeme kad treba da mislimo na bolesne i da molimo Uzvišenog Allaha da ozdrave; treba da mislimo na radnike, rudare i čuvare mira da im Uzvišeni Allah pomogne u njihovom poslu; treba da mislimo na omladinu i studente da im Uzvišeni Allah omili vjeru i moral; treba da mislimo na zarobljenike i mučenike da ih Uzvišeni Allah oslobodi od ropstva; treba da mislimo na ovisnike da im Uzvišeni Allah olakša da se odviknu od zla droge i alkohola; treba da mislimo na sve ljude dobroga srca da ih Uzvišeni Allah čuva od svakog belaja.

I dakako, treba da znamo da je drugi dan Bajrama dan šehida kad se svi Bošnjaci svijeta sjećaju najboljih sinova Bosne i Hercegovine koji su dali svoje živote za slobodu naše vjere, nacije i države.

Sa ovim mislima i iskrenom dovom Allahu Uzvišenom za zdravlje, uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu svim Bošnjacima muslimanima ma gdje bili, kao i svim muslimanima u svijetu, u ime Svjetskog bošnjačkog kongresa i svoje lično ime od srca želim sretan Bajram!

Bajram šerif mubarek olsun!