Logo

Međukantonalno takmičenje iz vjeronauke održano u Mostaru

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

U organizaciji Mostarskog muftijstva međukantonalno takmičenje iz predmeta vjeronauke održano je u subotu 27.4.2013.g. u učionicama O.Š. „Mustafa Ejubović - Šejh Jujo“ u Mostaru.  Takmičenje je realizirano u saradnji sa Pedagoškim zavodom HN kantona. Učešća na ovom takmičenju uzelo je 90 učenika VI,  VII, VIII, IX razreda osnovnih i prvog razreda srednjih škola iz Mostara, Stoca, Jablanice, Konjica, Duvna i Livna. Na svečanosti upriličenoj tim povodom nastavnicima i učenicima su se obratili mostarski muftija h Seid ef. Smajkić i mr. Nezir Halilović u ime vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH.

vjer-tak-most-04-2013-1

Zaželivši mnogo uspjeha svim takmičarima muftija je istakao kako se ovakvim takmičenjima promoviraju vrijednosti dobra, za društvo, pojedinca i tekovine civilizacije. „Mi se trebamo uzdignuti i s ponosom reći da smo mi nosioci te dične civilizacije i časnog morala naslijeđenog od Poslanika Muhameda a.s. Vidite da je društvo u strašnoj moralnoj krizi. Stoga moramo odgojiti generacije koje će doprinositi dobru i stvarati pozitivni duhovni ambijent. Vjerujem da ste vi naša budućnost i da ćete nastaviti njegovati nasljeđe koje vam prenosimo“, poručio je muftija.  

Mr. Nezir Halilović izaslanik vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH se zahvalio mostarskom muftijstvu na rezultatima koje je ostvarilo na planu afirmacije vjeronauke u školama i općenito u društvu. On je učenicima pojasnio značaj i svrhu takmičenja i pojasnio normirane propozicije. „ Vi koji ste se danas našli na ovom takmičenju imate priliku da budete pobjednici takmičenja na nivou Rijaseta i na prvom međunarodnom takmičenju u Sarajevu i na taj način da gradite pobjednički duh“, rekao je mr. Halilović. 

Nakon sumiranja rezultata proglašeni su i pobjednici ovogodišnjeg takmičenja.

U kategoriji učenika  VI razreda prvo mjesto osvojila je  Imelda Kelecija iz O.Š. Vrapčići - Mostar, drugo Nerma Čolić iz O.Š. „Ivan Mažuranić“ - Tomislavgrada, treće Elma Čomor iz O.Š. Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“ - Mostar.

U kategoriji učenika VII razreda prvo mjesto osvojila je Melissa Memić iz VI O.Š. - Mostar, drugo Selma Duranspahić iz O.Š. Vrapčići - Mostar, treće Rejhana Pobrić iz O.Š. „Mustafa Ejubović- Šejh Jujo“- Mostar.

U kategoriji učenika VIII razreda prvo mjesto osvojila je Anela Tiro iz VI O.Š.- Mostar, drugo mjesto Tarik Čolaković iz O.Š. Blagaj- Mostar i treće Hana Dedović iz Prve osnovne škole Konjic.

U kategoriji učenika IX razreda prvo mjesto osvojila je Sabra Čolić iz VI O.Š. Mostar, drugo Šejma Džiho iz IV O.Š. Mostar i treće Emina Pandžo iz Druge osnovne škole Konjic.

Između učenika prvog razreda srednjih škola najbolji rezultat ostvario je  Adnan Mustafić iz Gimnazije Mostar, drugo mjesto osvojio je Amir Husrep iz Jablanice, dok je treće mjesto pripalo Amini Fajić iz Elektrotehničke škole Mostar.  

U ukupnom poretku najviše bodova osvojila je VI O.Š. iz Mostara. Drugo mjesto osvojili su učenici O.Š. „Mustafa Ejubović- Šejh Jujo“ iz Mostara dok je treće mjesto pripalo Prvoj osnovnoj školi iz Konjica.

Na takmičenju na nivou Rijaseta Mostarsko muftijstvo 18. maja u medresi „Osman ef. Redžović“ u Visokom ove godine Mostarsko muftijstvo predstavljat će Adnan Mustafić iz mostarske Gimnazije, Sabra Čolić učenica IX razreda VI O.Š. iz Mostara i Anela Tiro učenica VIII razreda VI O.Š. iz Mostara.

Na kraju programa diplome i prigodne nagrade pobjednicima međukantonalnog takmičenja iz predmeta vjeronauke uručili su Omer Kozić pomoćnik direktora Prve osnovne škole iz Konjica, dr. Ahmed Husić savjetnik za vjeronauku u Pedagoškom zavodu HN kantona, mr. Mesud Džajić profesor vjeronauke iz Konjica, Mustafa Dafić direktor O.Š. „Mustafa Ejubović-Šejh Jujo“ i mr. Nezir Halilović izaslanik vjersko prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH.

 H. Eminović 

  • 0101

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.