Promo banner

A+ A A-

U Bosanskoj Kostajnici proučen mevlud povodom rođenja Muhammeda a.s.

Medžlis IZ Bosanska Kostajnica je 25.02.2010. godine ili 12. rebiu-l-Evvela 1431. hidžretske godine, a povodom blagdana rođenja Poslanika Muhammeda a.s., organizovao prigodan i sadržajan mevludski program za sve vjernike ovog džemata.

O Poslaniku Muhammedu a.s. i njegovim djelima govorio je glavni imam ovog medžlisa Haris ef. Ahmić, koji se osvrnuo na hadis u kojem Poslanik a.s. kaže: „Poštujte vaše starije, a imajte milosti i prema vašim mladima".

mevlud-kostajnica-2010

Efendija Ahmić se osvrnuo na ovo naše vrijeme u kome se nedovoljno poštuju stariji, učeniji, ali je i starijima uputio apel da pomognu i ovo malo omladine kako bi se što bolje okupljali i družili, a sve to u duhu vjere. Nije izostao ni apel roditeljima da svoju djecu upućuju u mekteb  kako bi i ova godina bila uspješna kao i prošla kad je troje polaznika dalo hatme koje su se čekale više od šezdeset godina. Želja imama je da se naredne hatme dogode ove godine, a ne nakon narednih šezdeset godina.

Vrijedno je napomenuti da je ovom Mevludu prisustvovao do sada najveći broj mektebske djece, koja su uz mali hor «Azizija» i sama učestvovala u svečanom programu.

 Mesud Hrustić