Logo

Ajeti u književnom djelu

Pitanje

Esselamu alejkum!

Prije nekoliko dana sam naišao na jednu knjigu, to je knjiga iz poezije, inspirisana je kur'anskim ajetima i hadisima, pisana je za djecu. Autor je Husnija Krupić a djelo se zove ''Istina''.

Prije početka svake pjesme  napisan je dio ajeta koji je bio inspiracija za tu pjesmu. Nije naveden čitav ajet niti je bilo gdje objašnjeno da se radi o dijelu ajeta, a iza uvijek stoji koji je to ajet i koja sura, tako da se stiče dojam da se radio o čitavom ajetu.

Nešto slično nailazimo i kod Meše Selimovića u djelu ''Derviš i smrt''. Također sam čitao da je Meša Selimović bio kritikovan od strane Rijaseta Islamske zajednice.

Drago mi je da postoje djela inspirisana Kur'anom ali me interesuje da li je moguće navoditi dijelove ajeta i ne objasniti da se ne radi o cijelom ajetu ili da li je uopće to dozvoljeno, i ako je dozvoljeno u koje svrhe je dozvoljeno.

Imao sam priliku prisustvovati promociji te knjige pa sam se protivio tome da se ne navode čitavi ajeti i to sve iz razloga zloupotrebe kur'anskog teksta.

Molim vas za objašnjenje!

 

Odgovor

Nismo imali priliku vidjeti spomenuto djelo, pa ne možemo dati sud o konkretnom djelu koje nismo vidjeli niti pročitali. Međutim, na osnovu Vaših riječi možemo dati načelan sud, a to je da nije dozvoljeno kur'anske ajete vaditi iz njihovog konteksta i stavljati ih u drugi kontekst na način kojim se mijenja njihovo značenje i duh njihove poruke, ili ih parcijalno citirati na način da se gubi ili mijenja njihov smisao. Također, nije primjereno citirati kur'anski ajet na početku pjesme čiji sadržaj ili riječi njedre duh suprotan kur'anskim načelima. Pjesnici teško mogu izbjeći sve spomenute i druge zamke, pa je bolje da se ograniče samo na inspiraciju kur'anskim učenjem, bez doslovnog citiranja ajeta u svojim pjesmama.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.