A+ A A-

Pretraga pitanja

Status Mešihata IZ u Sandžaku

Pitanje:

Poštovani,
Obraćam vam se povodom jednog više hijerarhijskog pitanja. Naime, zašto bi središte islamske zajednice za nas, muslimane Sandžaka trebalo da bude u Sarajevu? Poznato je da sandžaklije nemaju sada u Bosni ni pravo na besplatno školovanje, kao što imaju srbi iz RS u srbiji? Kako je muftija Zukorlić legitimni predstavnik Islamske zajednice, kad on nema podršku u većini džemata u Sandžaku. Kao primjer navodim Prijepolje gdje muftija ima jednu džamiju u svom okrilju. Kako je moguće da je predsednik sabora Islamske zajednice u BiH, čovek koji je optužen za korupciju?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Prema Ustavu IZ, Mešihat IZ Sandžaka je sastavni dio Islamske zejdnice u BiH i tako će biti sve dok to muslimani u BiH i Sandžaku, odnosno pripadnici IZ u Bosni i Hercegovini i Srbiji, budu željeli. Bošnjaci su jedan narod i nema potrebe da pripadaju različitim islamskim zajednicama. Duhovno jedinstvo je u njihovom interesu, a onaj ko radi protiv toga jedinstva, radi protiv interesa bošnjačkog naroda i interesa islama i muslimana na ovim prostorima. Pitanje studenata iz Sandžaka koji studiraju u BiH na državnim univerzitetima nije u nadležnosti Islamske zajednice, već države. Prema tome, pogrješno je opravdavati poticanje razdora i raskola u IZ plaćanjem studija u BiH na državnim fakultetima. Na Fakultetu islamskih nauka koji je u nadležnosti IZ, nema razlike između studenata iz BiH i onih iz Sandžaka. Svi imaju isti tretman sa stanovišta troškova studiranja i njihovog položaja općenito.

Kada je riječ o glavnom muftiji Zukorliću, on je legitimni predstavnik i predvodnik muslimana Sandžaka i Srbije i tako će ostati sve dok u legalnoj proceduri ne bude izabran drugi glavni muftija. Koliko znamo, on ima podršku većine sandžačkih muslimana i džemata.

Predsjednik Sabora IZ BiH, kao i bilo ko drugi može biti optužen za korupciju ili neko drugo krivično djelo, ali optužbu, kao što znate, treba dokazati na sudu. Kur'an nas upozorava da ne nasjedamo na raznorazna sumnjičenja, jer su puka sumnjičenja grijeh. "Kada vam neki griješnik donese kakvu vijest, provjerite je!" - naređuje nam Kur'an.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH